Van Halen – A Different Kind Of Truth

Van Halenin ensimmäinen albumi alkuperäissolisti David Lee Rothin kanssa sitten vuoden 1984 on väkevä paluu bändin varhaiskauden viriilin tykityksen pariin.

Poissa on kaikki se, mikä riivasi Lee Rothin vuonna 1985 korvanneen Sammy Hagarin laulamia levyjä: syntetisaattorit, imelät rakkausballadit ja tyhjänpäiväiset aikuisrocksävyt on heitetty roskakoriin. A Different Kind Of Truth on yllättävänkin isoluinen ja remuisa rockalbumi, josta ei löydy hittikaavoihin kangistunutta varman päälle ottamista nimeksikään.

Noin puolet kappaleista pohjautuu 1970-luvulla tehtyihin demoihin. Ratkaisu on taiteellisesti mitä perustelluin, sillä nyt levy soi vanhan ja uuden saumattomana symbioosina.

Eddie Van Halen, tuo sähkökitaransoiton tärkein suunnannäyttäjä sitten Jimi Hendrixin, on täysin liekeissä. Poikansa Wolfgang, 20, muodostaa setänsä Alex Van Halenin kanssa napakan rytmiryhmän. Oleellisesti orkesterin soundiin aina kuulunutta ex-basisti Michael Anthonyn ylärekisteritaustalaulua korvat jäävät kuitenkin kaipaamaan.

Mitä tulee David Lee Rothiin, niin vaikka äänensä ei nuoruusvuosien notkeutta enää täysin tavoitakaan, on ilmaisussaan vieläkin rutkasti ruutia ja karismaa.

A Different Kind Of Truth on planeetan parasta hard rockia juuri nyt.

Juho Hämäläinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.