Vanhin suomen kielioppi löytyi

Englantilaisen yksityiskirjaston kokoelmista on löytynyt vanhin säilynyt suomen kielioppi, mikäli kielentutkijoiden alustavat tutkimustulokset uudesta kirjalöydöstä pitävät paikkansa.

Heinävetinen toimitusjohtaja ja bibliofiili Ilkka Paatero hankki kirjakauppias Andrew Erikssonin avustuksella Sothebyn huutokaupasta vanhoja teoksia viime vuoden puolella. Eskil Petraeuksen vuoden 1649 suomen kieliopin ja Laurentius Petrin vuoden 1671 piispainkronikan sisältävän teoksen välistä löytyi yllättäen Rudimenta linguae finnicae breviter delineata -niminen latinankielinen käsikirjoitus.

- Ensin kyllä luulin, että tämä on vain joku harjoitelma. Että mahtaako tästä tulla mitään, Paatero kertoo ensireaktiostaan.

Hän lähetti löydön kuitenkin tutkittavaksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen (Kotus). Uusimmassa aikakauslehti Virittäjässä Kotuksen tutkijat esittävät, että Rudimentan olisi kirjoittanut raumalaissyntyinen Johannes Jusselius Böömissä jo 1500-luvun lopussa tai 1600-luvun alussa. Sothebyn tutkijat olivat ajoittaneet sen noin vuoteen 1700.

Tähän saakka on luultu, että vanhimpana on säilynyt Petraeuksen painettu kielioppi vuodelta 1649. Mahdollisten vanhempien käsikirjoitusten on luultu kadonneen.

Kieli kertoi iän

Rudimentassa on kielellisiä piirteitä, joita ovat käyttäneet lähes yksinomaan Mikael Agricola ja eräät muut 1500-luvun kirjoittajat. Tutkijat ovat haltioissaan, ja niin on myös vanhoja kirjoja rakastava Paatero.

- Nyt näyttää siltä, että tämä on merkittävimpiä ellei merkittävin tämän alan löytö, Paatero toteaa.

Kotuksen tutkijat esittävät tuloksensa kuitenkin toistaiseksi pelkkänä hypoteesina. Rudimentaa tutkivat nyt materiaali- ja käsialatutkijat sekä latinisti. Jos heidän tuloksensa tukevat hypoteesia, Paatero toivoo, että teoksesta julkaistaan näköispainos tutkimusselosteella.

Rudimenta myytiin Shirburnin linnan kirjaston huutokaupassa, joka oli eräs kaikkien aikojen suurimpia kirjahuutokauppoja. Huutokaupan kokonaisarvo oli kymmeniä miljoonia puntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.