Vares – Sheriffi

Edelliset kuusi Vares-elokuvaa tehtiin ”määrä korvaa laadun” -periaatteella, joten nyt oli toivoa paremmasta. Varsinkin kun Hannu Salonen on jo antanut näyttönsä saksalaisten rikossarjojen pätevänä ohjaajana.

Ensin hyvät uutiset: Vares – Sheriffi ei ole samanlaista pelleilyä kuin ennen, pelkästään vitsailua, velmuilua ja viinanjuontia. Sitten huonot uutiset: Varas – Sheriffi on yhä pelleilyä, vain erilaista kuin aiemmin.

Yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) palkataan tutkimaan vuoden takaista raakaa kaksoismurhaa, joka aiheuttaa Varekselle yhä painajaisia. Näin Vares päätyy keskelle Turun alamaailmaa, joka muistuttaa kovasti Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin rikoselokuvia sarjakuvamaisimmillaan.

Ohjaaja Salonen tekee parhaansa, mutta ei saa selätettyä surkeaa käsikirjoitusta. Vares – Sheriffi näyttää hyvältä ja uskaltaa revitellä tyylillisesti uhmaten kotimaisen elokuvan realistisia perinteitä.

Tarinankerronnallisesti Sheriffi on sekasotku, josta on vaikea saada selvää. Käsikirjoitus keskittyy esittelemään lukuisia hassusti nimettyjä, sekopäisiä roistoja, joilla ei ole loppujen lopuksi mitään tai juuri mitään tekemistä tarinan kannalta. Lopputulos on lähempänä freak-showta kuin rikosjännäriä.

Vares selvittää rikoksia ilmeisesti telepatialla, sillä hänen johtopäätöksilleen ei yleensä löydy mitään perusteita. Välillä Vares hurjistuu tyhjästä. Välillä Vares tekee vaikutuksen roistoihin tyhjällä. Kaikenlaista tapahtuu vain siksi, että elokuvassa pitää olla tapahtumia.

Elokuvan nimen Sheriffi tai juonen kannalta tärkeä Kilpimies jäivät ainakin itselleni ikuisiksi mysteereiksi. Henkilöllisyydet kyllä selvisivät, mutta laajemmat kuviot ja motiivit eivät. Ja mikä niiden elokuvajulisteiden ja sloganeiden pointti oikein on? Pelkästään ”sheriffikö”? Jos näin on, niin onpa kökköä.

Loppuyllätykselle pieni plussa. En arvannut sitä siinä vaiheessa kuin olisi jo oikeastaan pitänyt, vaan vasta puoli tuntia ennen totuuden paljastumista.

Ohjaus: Hannu Salonen. Päärooleissa: Antti Reini, Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen. Tyylilaji: jännäri. K16.

Vares - Sheriffi ensi-illassa 7.1.2015

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.