Vares – Sheriffi

Edelliset kuusi Vares-elokuvaa tehtiin ”määrä korvaa laadun” -periaatteella, joten nyt oli toivoa paremmasta. Varsinkin kun Hannu Salonen on jo antanut näyttönsä saksalaisten rikossarjojen pätevänä ohjaajana.

Ensin hyvät uutiset: Vares – Sheriffi ei ole samanlaista pelleilyä kuin ennen, pelkästään vitsailua, velmuilua ja viinanjuontia. Sitten huonot uutiset: Varas – Sheriffi on yhä pelleilyä, vain erilaista kuin aiemmin.

Yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) palkataan tutkimaan vuoden takaista raakaa kaksoismurhaa, joka aiheuttaa Varekselle yhä painajaisia. Näin Vares päätyy keskelle Turun alamaailmaa, joka muistuttaa kovasti Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin rikoselokuvia sarjakuvamaisimmillaan.

Ohjaaja Salonen tekee parhaansa, mutta ei saa selätettyä surkeaa käsikirjoitusta. Vares – Sheriffi näyttää hyvältä ja uskaltaa revitellä tyylillisesti uhmaten kotimaisen elokuvan realistisia perinteitä.

Tarinankerronnallisesti Sheriffi on sekasotku, josta on vaikea saada selvää. Käsikirjoitus keskittyy esittelemään lukuisia hassusti nimettyjä, sekopäisiä roistoja, joilla ei ole loppujen lopuksi mitään tai juuri mitään tekemistä tarinan kannalta. Lopputulos on lähempänä freak-showta kuin rikosjännäriä.

Vares selvittää rikoksia ilmeisesti telepatialla, sillä hänen johtopäätöksilleen ei yleensä löydy mitään perusteita. Välillä Vares hurjistuu tyhjästä. Välillä Vares tekee vaikutuksen roistoihin tyhjällä. Kaikenlaista tapahtuu vain siksi, että elokuvassa pitää olla tapahtumia.

Elokuvan nimen Sheriffi tai juonen kannalta tärkeä Kilpimies jäivät ainakin itselleni ikuisiksi mysteereiksi. Henkilöllisyydet kyllä selvisivät, mutta laajemmat kuviot ja motiivit eivät. Ja mikä niiden elokuvajulisteiden ja sloganeiden pointti oikein on? Pelkästään ”sheriffikö”? Jos näin on, niin onpa kökköä.

Loppuyllätykselle pieni plussa. En arvannut sitä siinä vaiheessa kuin olisi jo oikeastaan pitänyt, vaan vasta puoli tuntia ennen totuuden paljastumista.

Ohjaus: Hannu Salonen. Päärooleissa: Antti Reini, Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen. Tyylilaji: jännäri. K16.

Vares - Sheriffi ensi-illassa 7.1.2015

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Ikinä tekee vakavaa huumorimusiikkia, josta tulee mieleen eräs 90-luvun ilmiö

Jari Sillanpää esiintyi täydelle konserttisalille Joensuussa – ”Haluaisin mielelläni avata koko asian kaikille”

Jari Sillanpään kiertueen päätöskonsertti Joensuussa veti väkeä kohusta huolimatta

Yksi keho, kaksi persoonaa – Äänekosken taidemuseon johtaja Pekka Soininen kannustaa perehtymään perinteeseen

Teatteriarvio: Viihtymiseltä ei voi välttyä – Kuusan Kanavateatterin pikkujoulunäytelmä Teetä vaikka väkisin osuu tarkasti maaliin

Jyväskylän kirjamessut kokoaa Suomen huippukirjailijoita Paviljonkiin – katso koko ohjelma ennakkoliitteestä

Teatteriarvio: Satavuotias brittithrilleri 39 askelta taipuu vauhtikomediaksi Jyväskylän Huoneteatterissa

Kun keräily lähti lapasesta – Yksityisten keräilijöiden näyttely Designmuseossa on kiinnostava ja värikäs, esillä muun muassa 300 Arabian kannua

Levyarvio: Abreun uusi levy vie kriisin jälkeen asioita hieman oikeaan suuntaan, mutta hukkaa parhaimman mahdollisuutensa

Anneli Karppinen ja Antti Lattu toivat tv:stä tutun Illallinen yhdelle -klassikon näyttämölle Jyväskylässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.