Vares - Huhtikuun tytöt

Vares - Huhtikuun tytöt

Edellinen Vares-elokuva, joka oli Antti Reinin debyytti nimiroolissa, oli vahva ja vakuuttava kotimainen rikostarina, joka ansaitsi menestyksensä. Huhtikuun tytöt on vain kotimainen rikoselokuva.

Toimittaja palkkaa Vareksen tutkimaan 15 vuotta vanhaa mysteeriä, kolmen naisen huhtikuista katoamista. Tämän päälle ja oheen tungetaan ainakin kylmäverinen palkkasoturi, ennustaja, kieron liikemiehen kiristäminen ja prostituutiorinki.

Tarinassa ei ole järjen hiventäkään, enkä edes selittämisen jälkeen ymmärtänyt kaikkia juonikuvioita. Vares ei tee oikeastaan mitään, vaan joko hän törmää todisteisiin sattumalta, tai tekee oikeaan osuvia arvauksia, joiden perusteet eivät katsojalle koskaan selviä.

Huhtikuun tytöt tuntuu hutaistulta. Dialogi ja kyynisen hauskaksi ja cooliksi tarkoitettu Vareksen monologi on nolon kömpelöä. Toisaalta, puheesta ei saa usein edes selvää. Onneksi? Olen pahoillani käsikirjoittaja Katariina Souri, mutta ei näin. Ihan toisella tavalla olisi pitänyt.

Ohjaaja Lauri Törhönen on näyttönsä aiemmin antanut, mutta silti hänelle on Vares-keikka annettu. Törhösen kädenjälki näkyy esimerkiksi kakaramaisesta sottaisesta alastomuudesta innostumisessa.

Mikä pahinta, Huhtikuun tytöt on luopunut täysin edellisen osan vakuuttavasta vakavamielisyydestä. Kun Vares ei edes sekunteja ennen todennäköistä kuolemaansa luovu vitsailusta, miksi katsoja välittäisi hänen kohtalostaan tippaakaan? Nyt kuljetaan vaarallisen lähellä puskafarssia. Eivätkä junttivitsit ole edes hyviä.

En tiedä, mitä Varekselle tapahtui lyhyessä ajassa. Olisi harmi, mikäli kuuden elokuvan putki läsähtää pysyvästi jo toisessa osassaan. Toivottavasti Vares - Huhtikuun tytöt on vain työtapaturma.

Ohjaus: Lauri Törhönen. Pääosissa: Antti Reini, Ilkka Heiskanen, Maria Järvenhelmi, Matti Onnismaa. Tyylilaji: rikosdraama. K15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.