Vares -Pahan suudelma

VARES - PAHAN SUUDELMA

Suomessa vakavasti otettavia rikoselokuvia ei juuri tehdä. Lähtökohdat sellaisen tekemiseen ovat heikot tällaisessa lintukodossa. Silloin kun on yritetty, on suosiolla lähdetty huumorilinjalle. Aleksi Mäkelän ohjaamat Vares-elokuvat (2004 ja 2007) ovat tästä hyvä esimerkki.

Uusi, vientituotteena markkinoitu Vares-elokuvien sarja on ensimmäisen osansa Vares - Pahan suudelma perusteella askel "oikean" rikoselokuvan suuntaan. Suunta on positiivinen ainakin sellaisen katsojan silmin, joka kaipaa jotain muuta kuin koomista äijämeininkiä.

Kansainväliseen kärkeen on yhä matkaa siitä huolimatta, että ohjaksissa on Ruotsissa televisiosarjoja Wallander ja Anna Holt ohjannut Anders Engström.

Realistisempi tyyli

Komiikan määrää on karsittu ja ote on realistisempi. Ilmeisimpiä karikatyyrejä on karsittu, mutta liioiteltuja hahmoja on yhä mukana ja tulee varmasti olemaan niin kauan kuin Reijo Mäen romaaneja ollaan filmatisoimassa.

Antti Reini tuo Vareksen hahmoon boheemia karismaa. Reinin mietteliäs olemus istuu rikoselokuvan kohtalokkaaseen ilmapiiriin erinomaisesti.

Keväisestä Turusta on loihdittu esiin monipuolisia ja tunnelmallisia näkymiä. Luksustaloista ja trendikkäistä kaupunkimiljöistä siirrytään sujuvasti varjoisalle satama-alueelle ja rähjäisille sivukaduille sijoittuville pahuuden näyttämöille. Uhkaa ja jännitystä luodaan paljon hillitymmin kuin saman genren elokuvassa Harjunpää ja pahan pappi hiljattain.

Tarinassa puutteita

Tarina ei yllä komeiden puitteiden ja tunnelman tasolle. Juoni ei ole täysin ennustettava, mutta jotain koukkua se olisi kaivannut lisää. Outi Mäenpään tyylikkäästi esittämä hienostorouva haluaa Vareksen tutkivan tyttärensä murhan, joka on jäänyt poliisilta selvittämättä. Johtolankoja löytyy niukasti, kunnes Vareksen kaveri, huumehörhö Kyypakkaus alkaa avautua kämppäänsä ilmaantuneen Lahtipojan puuhista.

Viimeksi mainitut hahmot jäävät mieleen antaumuksella rooleihinsa heittäytyvien Jasper Pääkkösen ja Mikko Nousiaisen ansiosta. Roolitus on muutenkin onnistunut. Anu Sinisalo on Vareksen peesiin lyöttäytyvä kohtalokas nainen.

Kerrontaa rytmittävä Vareksen kertojaääni on silmiinpistävin ongelma. Tyhjänpäiväiset jorinat kuulostavat liian kirjallisilta ja vanhanaikaisilta. Itseironia ja huumori ovat osa Mäen Varesta, mutta ne pitäisi sovittaa paremmin uuteen tyyliin.

Elokuvan koomisimmat hahmot Vareksen kaljoittelukaverit kirjailija Luusalmi ( Eppu Salminen), pastori Alanen ( Matti Onnismaa) ja toimittaja Ruuhio ( Mikko Leppilampi) tuntuvat jäänteiltä huumori-Vareksesta.

Ohjaus: Anders Engström. Rooleissa: Antti Reini, Anu Sinisalo, Outi Mäenpää, Jasper Pääkkönen, Mikko Nousiainen, Ville Virtanen, Eppu Salminen, Ilkka Heiskanen, Maria Järvenhelmi. Tyylilaji: rikos (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.