Vares - Uhkapelimerkki

”Tämä juttu muuttuu koko ajan vain omituisemmaksi”, toteaa rikoskomisario Hautavainio (Ilkka Heiskanen) Lauri Törhösen ohjaaman Vares – Uhkapelimerkin lopulla, eikä voisi oikeammassa olla.

Varesten juonikuviot ovat olleet tarpeettomankin kimurantteja. Henkilöhahmoja on kasapäin ja uusia käänteitä tuodaan vielä viime metreillä. Lopussa juonenpätkiä solmitaan hätäisesti.

Tekojen motiiveja ei ole viitsitty kovin tarkkaan analysoida, vaikka juuri se on rikoselokuvassa mielenkiintoista. Jotain kuuluukin jäädä mysteeriksi, mutta elokuvan nimessä esiintyvän uhkapelimerkin merkitystä kokonaisuuden kannalta olisi voinut edes hieman valottaa.

Tapahtumat käynnistyvät, kun Jussi Vares (Antti Reini) kohtaa pankkiautomaatilla hermostuneesti käyttäytyvän naisen. Nainen on Sole Sulavesi (Minna Haapkylä), joka elelee leveästi käymättä ansiotyössä ja näyttää pelkäävän jotain. Vares rakastuu naiseen, mutta pian tämä löydetään kuolleena. Tapaus haisee rikokselle.

Sitten kaksi Solen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä saa surmansa palkkamurhaajan toimesta. Järkytyksestään huolimatta Vares alkaa selvittää tapausta Solen veljen (Risto Kaskilahti) pyynnöstä. Lisäksi Vares lupautuu tutkimaan toimittaja Ruuhion (Mikko Leppilampi) saamia ilmiantokirjeitä. Alati paisuvaan sotkuun kytkeytyy likaista liike- ja pankkitoimintaa.

Vares ei juuri koskaan saa mitään selville itse. Nyt hän ryhdistäytyy hieman, mutta suuri osa ajasta menee edelleen känniseen haahuiluun. Sellaisia täysin hillittömiä henkilöitä, kuten Sukkanauhakäärmeen kuntosaliporukka, ei Uhkapelimerkissä onneksi ole, mutta karkeita hahmotuksia riittää ainakin tehtailija Selma Natusen (Kaarina Hazard) ja palkkamurhaaja Stahanovin (Jevgeni Haukka) muodossa.

Solen kohtalokas hahmo jää irralliseksi, eikä Solen ja Vareksen rakkaussuhdekaan vakuuta. Rikoselokuvan synkät pohjavirrat ja koomiset elementit eivät yhdisty uskottavaksi kokonaisuudeksi tälläkään kertaa.

Enemmän kuin koskaan ennen sivuhahmot Kyypakkaus, Luusalmi ja Alanen tuntuvat painolastilta, jota pitää raahata elokuvasta toiseen.

Kaisa Hiltunen

Ohjaus: Lauri Törhönen. Rooleissa: Antti Reini, Minna Haapkylä, Risto Kaskilahti, Ilkka Heiskanen. Tyylilaji: rikos. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.