Vattumato ja videotaide kohtaavat Riihigalleriassa

Riihigalleriaan on tänä kesänä koottu neljän taiteilijan yhteisnäyttely nimeltään Luonnostamme. Kuhmoisissa Päijälän kylässä sijaitsevassa idyllisessä galleriassa on nähtävillä nykytaidetta sulassa sovussa perinteisen kuvataiteen kanssa.

Maija Karman, Essi Ehrnroothin, Eeva-Leena Eklundin ja Johanna Ketolan teokset ovat saaneet kukin omat tilansa.

– Riihigalleria on rakennettu kuudesta riihestä. Taiteilija Niilo Suojoki rakensi tämän 1965–1968. Galleriatoiminta alkoi heti, joten tämä on Suomen toiseksi vanhin jokavuotisessa toiminnassa oleva kesägalleria, kertoo näyttelyvastaava Sohvi Koskinen.

Maija Karman (1914–1999) kirjakuvitukset on Lastenkirjainstituutilta lainattu kokonaisuus. Mukana on tunnetun Vattumadon lisäksi harvinaisempia luonnoksia sekä piirroksia.

Toisenlaista maailmaa edustaa viereisessä huoneessa Eeva-Leena Eklundin (s. 1972) värikkäät maalaukset, joiden kuvakieli on ilahduttavan sadunomaista.

– Näistä tulee hyvälle tuulelle. Moni katsoja on ollut samaa mieltä, Koskinen hymyilee.

Essi Ehrnrooth puolestaan on tuonut Riihigalleriaan monin eri tekniikoin toteutettuja teoksia. Hänen lintuaiheinen installaationsa Neuvottelu koostuu muun muassa kaurasta, puusta ja kipsiveistoksista.

Hämärän ja intiimin huoneen on vallannut Johanna Ketolan (s. 1978) videoteos Laakso L447. Koskinen paljastaa, että Ketolan teos on kerännyt runsaasti positiivista palautetta kaikenikäisten kävijöiden keskuudessa.

11-vuotias Polina Ruoho viihtyy videohuoneessa mainiosti. Vanhempiensa kanssa galleriaan saapuneelle jämsäläiselle paikka on ennestään tuttu.

– Tykkään tästä näyttelystä kovasti. Kiva kun on kaikkea erilaista; videokuvaa, ääntä ja veistoksia, Ruoho selventää.

Suosikkien joukkoon nousee Essi Ehrnroothin taide. Teokset, joita pitää tarkastella hieman pidempään ja joita voi tulkita monin tavoin, ovat yleensäkin Ruohon mieleen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .