Veljekset

VELJEKSET

Kolme velipuolta kokoontuu isänsä ( Esko Salminen) 70-vuotissyntymäpäiville. Tunnelma on kireän odottava, sillä jokainen syyttää isää elämänsä epäonnistumisista. Jokainen on myös pistänyt toivonsa elostelijan pikaiseen kuolemaan ja perintöön, joka jotenkin hyvittäisi menneet.

Kolmen viisaan miehen (2008) jälkeen Mika Kaurismäki on intoutunut tekemään toisen improvisaatiopohjaisen elokuvan. Veljekset alkaa lupaavasti. Ilmassa on jännitteitä, sanailussa hirtehistä huumoria ja kohtauksia rytmittää letkeä jazz. Ränsistynyt kartano keskellä rehottavaa kesäistä luontoa tuntuu juuri sopivalta paikalta menneiden kaiveluun.

Kari Heiskasen esittämä Ivar on ulkomaita kolunnut mystinen intellektuelli. Ivarin ja isän kohtaaminen vuosien jälkeen vaikuttaa aluksi lämpimältä. Sitten isän piikana hääräävä Torsti ( Pentti Sveholm) ja elokuva-alan ikuinen lupaus Mitja ( Timo Torikka) muistuttavat miten helvetillistä elämä isän varjossa on viime vuodet ollut.

Sievistely karisee nopeasti ja alkaa sanoilla ampuminen. Kun soppaan sotketaan vielä pari naista, Mitjan entinen ( Liisa Mustonen) ja nykyinen ( Mari Perankoski), sekä juoppo pappi ( Vesa Vierikko), niin tuloksena on - niin mitä?

Elokuva toimii siihen asti kunnes juhlat alkavat. Sitten homma jämähtää pöydän ympärillä ja lähipusikoissa käytäviin pitkäpiimäisiin tilityksiin. Osa kohtauksista on väkinäisiä, jopa kiusallisia, eikä kerronnassa edetä oikein mihinkään, korkeintaan lisääntyvään sekasortoon. Heiskanen ja Sveholm loistavat hetkittäin.

Pienimuotoisesta, visuaalisesti hieman tunkkaisesta elokuvasta jää mieleen muutama idyllinen näkymä ihmisistä kesäyössä sekä ahdistavan kelmeä hehkulampun valo. Harmi, että tarina harittaa joka suuntaan, eikä valmista tule minkään osalta.

Ohjaus: Mika Kaurismäki. Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Esko Salminen, Liisa Mustonen, Mari Perankoski ja Vesa Vierikko. Tyylilaji: komedia, draama (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.