Venäläinen uutuuselokuva kertoo jatkosodan aikaisesta internointileiristä Itä-Karjalassa – suomalaisnäyttelijä esittää leirin ankaraa komentajaa

Venäjällä tehdään parhaillaan elokuvaa, joka kertoo suomalaisten ylläpitämästä internointileiristä Itä-Karjalassa jatkosodan aikana. Vesuri-nimisen täyspitkän elokuvan juoni seuraa leirille joutuvien venäläisten lasten selviytymistarinaa.

Elokuvan keskeisiin sivuhenkilöihin kuuluu leirin komentaja, majuri Virtanen, jota esittää suomalainen näyttelijä Lasse Lindberg.

Elokuvan verkkosivuilla majuri Virtasta kuvaillaan julmaksi hahmoksi. Lindbergin mukaan roolihahmo on joutunut hankalaan tilanteeseen ja joutuu esittämään kovempaa kuin todellisuudessa onkaan.

–  Olen tiukka heitä (vankeja) kohtaan ja joudun käyttämään myös vähän väkivaltaa, Lindberg kertoo STT:lle.

–  Kamppailen omantunnontuskieni kanssa siinä hahmona.

Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 1941

Majuri Virtasen johtama leiri on siirtoleiri venäläisille siviileille, jotka asuivat Itä-Karjalassa ennen jatkosotaa. Tapahtumat ajoittuvat jatkosodan alkuvaiheeseen, vuoteen 1941.

Elokuva kuvattiin viime kesänä pääosin Kontupohjassa Petroskoin lähellä, minne myös elokuvan tapahtumat sijoittuvat. Tuottaja Aleksandr Tjutrjumoville aihe on henkilökohtainen: hänen äitinsä ja isoäitinsä olivat jatkosodan aikana siirtoleirillä Itä-Karjalassa.

Vesuri-elokuvan nimi on viittaus suomalaisten miehityshallintoon Karjalassa. Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa, vuonna 1920 hyväksytyssä Karjalan väliaikaisen hallituksen vaakunassa oli karhu, joka pitelee käsissään vesuria. Nykyisessä Karjalan tasavallan vaakunassa karhulla ei ole vesuria.

Lindberg on elokuvan ainoa suomalainen näyttelijä. Muita suomalaisia sotilaita ja lottia esittävät petroskoilaiset näyttelijät.

Elokuvan päähenkilöinä on kolme lasta, ja elokuva on saanut rahoitusta Venäjän kulttuuriministeriöltä lastenelokuvien kategoriassa. Lindbergin mukaan elokuvan kohderyhmänä ovat sekä lapset että aikuiset, mutta sitä markkinoidaan lastenelokuvana.

–  Onhan siinä osittain aika hurjiakin juttuja, Lindberg sanoo.

Elokuva on nyt leikattavana ja jälkiäänityksessä. Ensi vuonna elokuva kiertää aluksi filmifestivaaleilla, ja ensi-ilta on vuorossa syksyllä 2019.

Verkkosivuilla elokuvasta kerrotaan venäjän ohella myös englanniksi. Lindberg uskoo, että pietarilainen tuotantoyhtiö haluaa elokuvan myös kansainvälisille markkinoille. Suomeenkin, jos kiinnostusta on.

Lindberg pohti pitkään osallistumista

Lindberg, 36, on valmistunut Pietarin teatteriakatemiasta ja näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa Venäjällä, Suomessa ja Norjassa. Hänellä oli myös pieni rooli Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa: hän näyttelee tulkkia kohtauksessa, jossa Rokka on ottanut puna-armeijan sotilaan vangiksi.

Vesuri-elokuvaan Lindberg päätyi agenttinsa kautta tulleen yhteydenoton ja koekuvausten jälkeen. Hän sanoo miettineensä pitkään, lähteekö mukaan elokuvaan. Mihinkään propagandatuotantoon hän ei halunnut osallistua.

–  Totta kai pohdin sitä. Näyttelijänä otin sen niin, että teen tästä hahmosta sellaisen, että siinä on sympatiaa ja myös inhimillisyyttä, Lindberg sanoo.

–  Tietysti suomalaisena ajattelee, että jos se (elokuva) tulee Venäjällä ulos, niin millaisen kuvan se antaa Suomesta.

Lindberg uskoo, että elokuva antaa tapahtumista suhteellisen todenmukaisen kuvan, vaikka lapsille ja nuorille suunnatussa elokuvassa ei voikaan näyttää kaikkea, mitä on tapahtunut.