"Venäläisessä nykykirjallisuudessa esitetään gulakit hyvässä valossa"

Vironvenäläisen Andrei Ivanovin romaani Harbinin yöperhoset julkaistiin myös Venäjällä, vaikka sen aihe on maassa yhä tulenarka Venäjän fasistisen puolueen historia.

– Kriittisten kirjojen kirjoittajat, kuten Ljudmila Ulitskaja marginalisoidaan. He eivät pääse esimerkiksi televisioon, jota kansa katsoo, Ivanov sanoo.

Tämä on Ivanovin mielestä ovelaa, sillä näin presidentti Vladimir Putin voi vastata kritisoijille, että kaiken julkaisemme. Ivanovin kirjoja on kääritty filmiin, jotta niitä ei voi selailla kirjakaupoissa.

– Toisaalta Venäjällä kirjoitetaan nykyään romaaneja, joissa gulakit esitetään hyvässä valossa ja Stalinin maine puhdistetaan.

Ivanov ei ole käynyt Venäjällä sitten vuoden 2014 syyskuun. Silloin tapahtui jotain hyvin omituista: miliisit kidnappasivat taksikuskin, kun Ivanov oli tämän kyydissä matkalla asemalle.

– Miliisit pysäyttivät hänet, koska hän ajoi ilmeisesti väärälle tielle. Ensin he puhuttivat niin kauan, että huomautin heille kiireestäni. Vastaus oli tyly, minkä jälkeen he veivät kuskin autoonsa ja ajoivat pois. Jäin istumaan kuskittomaan taksiin tienpientareelle.

Ivanov kertoo yrittäneensä selvittää, mitä taksikuskille tapahtui, muttei onnistunut.

– En halua mennä sinne enää. Seuraavalla kerralla se saatan olla minä itse, joka viedään.

Kirjailijan mukaan vironvenäläiset jakaantuvat mielipiteissään Putinin toimista, osa hyväksyy, toiset eivät.

– Kahtia jakaantuminen myös Venäjällä alkoi jo Krimin valtaamisesta. Putin taktikoi sen taitavasti. Jopa oppositiossa kuuluu ääniä, joiden mielestä valtaus on oikein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elämä heitti vironvenäläisen Ivanovin pakolaisleirille Tanskaan – kokemuksista syntyi romaani, joka sensuroitiin