Verho, veistos ja valaisin - Filtti ry:n juhlanäyttely ssä huopa näyttää monikäyttöisyytensä

Huopatossut ja huopahattu? Niitäkin huopa yhä on, mutta Huomisen huopaa -näyttely Suomen käsityön museossa ohjaa mielikuvia paljon pitemmälle.

Suomen huopayhdistys Filtti ry:n 20-vuotisjuhlanäyttelyssä monipuolinen huopa asettuu paitsi vaatteeksi, myös hienoksi taideteokseksi seinälle, humoristiseksi veistokseksi jalustalle, verhoiksi ja valaisijaksi kotiin. Tuhkauurnaksikin.

Näyttely esittelee 39:n huopataiteilijan uusia töitä ja todistaa paitsi taitavaa villan ja huovan käsittelyä, myös liittoa pitsin, lasin, puun, paperimassan, silkin ja korujen kanssa. Huopaan kiinnitetyt vanhat postikortit kertovat omaa tarinaa, museon aulassa vanha ruostunut pihakeinu jatkaa elämäänsä huovan lämmössä.

– Huovassa kiehtoo materiaalin muotoilu, elävyys ja värien mahdollisuudet, sanoo 110-jäsenisen Filtti ry:n näyttelyvastaava, yli 20 vuotta huopatöitä tehnyt jämsäläinen Sirpa Mäntylä.

Filtti ry:ssä uskotaan, että huopa sopii ekologisuutensa ja eettisyytensä vuoksi moderniin maailmaan ja tulevaisuuteen. Samaa ennakoi näyttelyn kuratoinut kuvataidekriitikko Hannu Castrén:

– Luonnonläheisen materiaalin merkitys kasvaa kulutuskriittisen keskustelun ja uusien sukupolvien myötä.

Teosten kuvamaailma johtaa yhä usein luontoon: maisemat, kasvit ja eläimet löytävät paikkansa teoksissa.

Näyttelyssä on teoksia huopataiteilijoilta eri puolilta Suomea ja ulkomailta.

Huomisen huopaa -näyttely Suomen käsityön museossa 5.5.2019 asti. Keväällä työpajoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .