Veripelto - Denise Mina

DENISE MINA Veripelto Suom. Riitta Maaniemi. Like 2008, 383 s.

Jos on Ian Rankin nostanut Edinburghin dekkaritaivaalle Rebus-kirjoillaan, niin saman on tehnyt Denise Mina (s. 1966) omilla kirjoillaan Glasgow'lle.

Kirjailijoille on skottilaisen taustan lisäksi yhteistä pohjoisen angstin mainion realistinen kuvaus ja mustan huumorin suvereeni viljely.

Minan viides suomennettu teos Veripelto aloittaa uuden Patricia "Paddy" Meehanista kertovan viisiosaisen sarjan.

18-vuotias Meehan on lähettinä Scottish Daily Newsissä. Tytöllä on kunnianhimoiset tavoitteet nousta ripeästi toimittajaksi.

Paddy pääsee näyttämään kyntensä, kun kaupunkia kohauttaa pienen pojan surma, josta pidätetään kaksi nuorta poikaa. Toinen pidätetyistä on Paddyn sulhasen serkku. Paddy epäilee, että pojat eivät ole voineet yksikseen suunnitella surmaa.

Hän lähtee naiivilla partiotyttöasenteella selvittämään rikosta ja sekaantuu siihen kaulaansa myöten. Kovien kokemusten kautta Paddy aikuistuu ja oppii paljon ihmisistä ja elämästä.

Paddyn kannalta rankinta ovat perheen, suvun ja katolisen kirkon suunnalta tulevat paineet. Kotiväen ja sulhasen kanssa tulee välirikko. Uskonsa Paddy on menettänyt jo aiemmin. Kirjassa on ankaraa kritiikkiä ja herjanheittoa katolisuutta kohtaan.

Kirjan päähenkilö on mainio tyyppi. Paddyssa on nuoren naisen kovaa yritystä ja halua kokeilla rajoja. Toisaalta Paddy näyttää vastoinkäymisten hetkellä epävarmuutensa lähimmille työtovereilleen.

Rakkaudella kurjasta Glasgow'sta

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1981, jolloin Glasgow oli laman ja työttömyyden kurimuksessa. Savupiipputeollisuus korisi kuolinkamppailussaan ja nälkälakkolaiset marssivat kaduilla.

Glasgow'sta Mina antaa muutenkin synkän kuvan. Vuokrakerrostalojen kurjuuden ja ihmisten näköalattomuuden lisäksi sääkin on koko ajan ankea. Tästä huolimatta kirjasta aistii myös rakkauden Glasgow'ta kohtaan.

Ronskia katujen kieltä

Kirjassa käytetty katujen kieli on elämänmakuista. Paddy ja monet muut henkilöhahmot höystävät puhettaan roisilla huumorilla. Ronskius on myös Paddyn keino selviytyä miehisessä yhteisössä.

Toimittajien keskinäisestä suukovusta, kilpailusta ja myös yhteishengestä kirjassa on monia maittavia kohtauksia. Paddy saa vanhalta konkarilta korvaamatonta apua pärjätäkseen kovin kyynisessä ympäristössä.

Mina sijoittaa tarinaan myös toisen vanhan rikostapauksen. Siinä kerrotaan Patrick

"Paddy" Meehanista ja siitä kuinka hänet tuomittiin syyttömänä murhasta elinkautiseen. Tämän Paddyn vaiheet antavat tarinalle historiallista ulottuvuutta.

Veripelto on upea avaus dekkarisarjalle.

ANTTI NISULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.