Vettä elefanteille

VETTÄ ELEFANTEILLE

(WATER FOR ELEPHANTS)

Francis Lawrencen ( I am Legend, 2007) draama Vettä elefanteille sijoittuu 1930-luvun lamavuosina Amerikkaa kiertävään sirkukseen. Harvoin on sirkus näyttäytynyt yhtä vaarallisen kiehtovana elokuvassa.

Sirkuksen säännöt

Raiteilla liikkuva sirkus on oma maailmansa, jossa pätevät omat tiukat sääntönsä. Nuo säännöt haastaa sirkukseen sattumalta päätyvä Jacob ( Robert Pattinson).

Eläinlääkäriksi valmistumassa olevan Jacobin elämä sortuu, kun hänen vanhempansa kuolevat yllättäen. Sattuma kuljettaa Jacobin hanttihommiin kiertävään sirkukseen. Lannanluonti vaihtuu eläintenhoitajan pestiin, kun sirkuksen diktaattorimainen tirehtööri August ( Christoph Waltz) saa kuulla pojan koulutuksesta ja tekee tästä seuramiehensä.

Kielletty rakkaus

Jacob ihastuu show'n suurimpaan tähteen, Augustin vaaleaan Marlena-vaimoon ( Reese Witherspoon), mutta mies pitää Marlenaa otteessaan kuin häkkieläintä. Waltz esittää Augustia yhtä kylmäävästi kuin eversti Hans Landaa Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa.

Augustin harjoittama eläinrääkkäys järkyttää Jacobia, mutta tämä on vasta alkusoittoa. Äkkipikaisen miehen julmuuksia kuvatessaan elokuva käy uskottavuuden rajoilla, vaikka toisaalta, en minä tiedä millaiset viidakon lait laman ja kieltolain aikaisessa Amerikassa vallitsivat.

Pääosassa tunteet

Lavastus on huolellista työtä, mutta ajankuvaa enemmän painotetaan tunteita. Sirkusyhteisön erityislaatuisten pelisääntöjen puristuksessa kolmiodraama kehkeytyy pakahduttavan jännittäväksi. Sirkuksen uudeksi vetonaulaksi ja pelastajaksi hankitun elefantti Rosien koulutus kiristää ennestäänkin tulenarkaa tilannetta.

Tähtien kohotusta

Elokuvan alussa Jacob katsoo haltioituneena sirkuksen pystytystä, esitystä ja varsinkin valkoisen hevosen selässä taituroivaa Marlenaa. Samanlaisen ihailevan katseen kohdistaa myös elokuva päätähteensä. Pattinsonin kasvot ilmestyvät kuvaan yhä uudestaan, aina tarkkaan harkitusta kuvakulmasta.

Tähden palvonta on karhunpalvelus tähdelle itselleen, sillä ohjaajalle vaikuttaa riittäneen Pattinsonin aseistariisuva hymy. Remember Me (2010) osoitti, että Twilight -elokuvien "teinivampyyri" osaa myös näytellä, joten hänelle olisi suonut haastavamman roolin. Pattinson ei kuitenkaan jää vastanäyttelijöidensä varjoon.

Vettä elefanteille on eskapismia kiehtovimmasta päästä. Kuvien lumovoima peittoaa sisällön puutteita ja koska loppuratkaisukaan ei ole ilmeinen, niin elokuvaa voi suositella klassisen draaman ystäville.

Ohjaus: Francis Lawrence. Pääosissa: Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz ja Hal Holbrook. Tyylilaji: draama. K13.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.