Vieras talossa (Dans la maison)

Ranskalaisen François Ozonin Vieras talossa on nokkela elokuva fiktion ja todellisuuden suhteesta ja tarinankerronnan etiikasta.

Kyllästynyt lukion äidinkielenopettaja (Fabrice Luchini) hämmentyy opiskelijansa (Ernst Umhauer) esseestä. Siinä poika kertoo yksityiskohtaisesti vierailustaan luokkakaverinsa kotiin. Hän oli jo kauan halunnut päästä näkemään tuon onnellisen näköisen perheen elämää.

Paheksunnasta toivuttuaan opettaja alkaa neuvoa poikaa kirjoittamisessa ja poika suoltaa tarinaa perheen elämästä. Lähes huomaamattaan opettaja ohjailee kertomusta haluamiinsa suuntiin ja molemmilta alkaa unohtua, että kyse on oikeista ihmisistä. Vaikka he tietävät tekevänsä väärin, niin jopa opettajan vaimo (Kristin Scott Thomas) hinkuu uusia jatko-osia.

Ironinen elokuva saa edetessään jännärin piirteitä. Aina ei voi olla varma, mikä on totta ja mikä pojan sepitystä. Mieleen tulee Hitchcockin Takaikkuna. Kyse on siitä, että tylsistäkin aiheista saa taitavissa käsissä aikaiseksi kiehtovia tarinoita. Tylsä loppu verottaa elokuvan pisteitä.

Ohjaus: François Ozon. Pääooleissa: Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas ja Emmanuelle Seigner. Tyylilaji: jännitys, draama. K12

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.