Viivan ja valon tanssi

VAPPU ROSSI - EPHEMERA

Galleria Harmonia
5.2.2011 saakka
Piirtäminen on ollut ja on yhä kuvallisen ilmaisun yksi peruspilareista.

Se on materiaalisesti yksinkertaisimpia ja samalla ilmeikkäimpiä tapoja kuvata tunteita, liikkeitä, hetkiä ja sattumia. Loistavan piirtäjän edessä katsojana on nöyrästi vietävissä.

Helsinkiläisen kuvataiteilijan Vappu Rossin näyttely Ephemera Galleria Harmoniassa on piirustuslähtöinen ja loistava. Esillä on hiilipiirroksia, pastellipiirroksia ja värikynäpiirroksia, litografiaa sekä erilaisin menetelmin luotuja valokaappeja, jossa viivalla on merkittävä osuus lopputulokseen. Rossi käyttää myös animaatiota ja videoluuppeja liikkuvien piirrosten luomiseen.

Teosten pysyvyys ei ole Rossille lähtökotaisesti olennaista. Hänen työskentelynsä on elämyslähtöistä ja teoksen voi yhtä hyvin tehdä suoraan seinälle, vaikka se siitä seuraavaan näyttelyn tultua katoaakin.

Pääaiheena näyttelyssä on ihmisen kuva. Vappu Rossin sormissa kynän, tai hiilen, liidun tai kaivertimen jälki tuottaa erehtymätöntä muotoa, mutta ei niinkään ääriviivan vaan valöörin avulla. Kasvot ja hahmot elävät eri tunnelmissa, valon, hämärän ja jopa pimeän äärimmäisissä rajoissa menettämättä tunnistettavuuttaan.

Yksittäisten teosten nimet ovat usein joko kirjallisia, taide- tai kulttuurihistoriallisia viittauksia olemassaolon peruskysymyksiin.

Mennyt ja tuleva, elämän kiertokulku syntymästä kasvuun ja häviämiseen on punaisena lankana näyttelykokonaisuudessa.

Vappu Rossi on taiteilijana tunnettu myös performatiivisistä ja yhteisöllisistä piirrustushappeningeistä, joissa hän on muun muassa tehnyt muotokuvia yleisöstä seinille antaen mallin sanella miten ja mihin haluaa tulla kuvatuksi. Hän on osallistunut cross-art-tapahtumiin esiintyen tanssivan mallin kanssa croquis'ta piirtäen.

Myös Galleria Harmoniassa on mahdollisuus osallistua Liikecroquis Live -tapahtumaan näyttelyn aikana joko vain katsoen tai itse mukana piirtäen.

Näyttelyssään Rossi osoittaa, että piirustus tekniikkana ei ole jämähtänyt paperille. Silmän ja käden koordinaatio liikuttaa kynää sujuvasti myös nykytaiteen osa-alueille, joita ei ensimmäiseksi miellä piirustuslähtöisiksi.

Eläköön elävä viiva!

Liikecroquis Live lauantaina 22.1. klo 18-19. Tanssijana Ingrid André, improvisaatiopohjainen tanssiteos Something Blue. Musiikin suunnittelu dj Indigo. Yleisö voi osallistua tapahtumaan myös piirtäen. Omat välineet mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.