Viivi Rintasen esikoisalbumi Mielisairaalan kesätyttö antaa hulluille äänen

Hulluus on inhimillistä. Siinä tiivistettynä Viivi Rintasen elokuussa ilmestyvä esikoissarjakuva Mielisairaalan kesätyttö mahdollisimman lyhyesti.

– Olin useamman kesän siivoajana mielenterveysosastolla. Kaikki mitä siellä koki, muutti omaa asennetta hulluuteen sekä siihen, miten itsensäkin näki, Rintanen kertaa.

Vaikka mielenterveysasiat eivät olleet Keuruulta kotoisin olevalle Rintaselle vieras asia, hän huomasi silti omaavansa pelkoja potilaita kohtaan.

– Kun heitä tarkkaili ja heihin tutustui, selvisi että mielenterveysongelmien kokeminen on todella inhimillistä.

Inhimillisyys on kuitenkin unohtunut yhteiskunnassa.

– Vanhemmilla sukupolvilla voi olla käsitys, että mielenterveysongelmien lisääntyminen olisi pullamössösukupolven höpöhöpöä. Mielenterveysongelmia on kuitenkin aina ollut, vaikka diagnoosit muuttuisivatkin. Se on ihan historiallinen fakta.

Tarinassa parikymppinen Vilma päätyy siivoojaksi mielenterveysosastolle. Siivoojalla ja potilaalla onkin yllättävän paljon yhteistä. Raja terveen ja hullun välillä ei olekaan mustavalkoinen, mutta joku sen on kuitenkin vetänyt ja tulee myös vetämään.

24-vuotias Rintanen ei edes yritä peitellä yhteyttä itsensä ja päähenkilön välillä. Ei, vaikka tarina muotoutuu päähenkilön mielenterveyden järkähtelyn ympärille. Vaikka hulluus on inhimillistä, liittyy siihen myös valtava määrä häpeää. Rintanen ei häpeä omaa päätään, mutta on nähnyt lähietäisyydeltä, millaisen lisätaakan se monille aiheuttaa.

– Kokijan oma häpeä on kaikista suurin. Sitä kysyy itseltään, miksei pärjää vaikka kaikki muut pärjäävät ja miksi olen tällainen. Häpeän takia avun hakeminenkin viivästyy.

Mielenterveysongelmista on puhuttu viime vuosina avoimemmin, mutta silti niistä kärsivät esitetään usein hahmottomana joukkona. Mielenterveyden keskusliiton mukaan skitsofreniaan sairastuu arviolta yksi prosentti suomalaisista ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön 0,6–1,2 prosenttia. Masennuksesta kärsii 9 prosenttia kansalaisista. Mielenterveyspotilaiden alle on siis niputettu satoja tuhansia ihmisiä.

– Hoidossa ollessaan mielenterveyspotilaat ovat turvassa, mutta myös piilossa.

Vaikka teoksen keskiössä ovat tarinankertojan omat kokemukset, teoksen tarkoitus ei ollut nostaa Rintasta jalustalle.

– Minun oli uskallettava kertoa itsestäni enemmän kuin yhdestäkään potilaasta, jotta voisin olla varma, että käsittelen heidän tarinoitaan oikeudenmukaisesti. Lisäksi potilaiden henkilöllisyydet ja tarinat on sekoitettu tunnistamattomiksi.

Kuvataideopettajaksi opiskeleva Rintanen päätyi sarjakuvan pariin opintojensa alkuvaiheessa. Ajatus sarjakuvapiirtäjän ammatista oli kirjattu jo lapsena tehtyyn unelmalistaan, joka löytyi kauan opintojen alkamisen jälkeen.

– En muistanut asiaa tänne ajautuessani, Rintanen nauraa.

– Opinnoissa sarjakuva alkoi vetämään vaan hirveästi puoleensa. Siinä yhdistyy kirjoittaminen ja piirtäminen, jotka molemmat tulevat luonnostaan.

Sarjakuvan voima on kuitenkin Rintasen mukaan näiden kahden ulottuvuuden yhdistelmässä, joka on enemmän kuin osiensa summa.

– Joku kuva voi mennä niin selkäpiihin, että sen muistaa vaikka unohtaisi joitain tarinan yksityiskohtia.

Rintanen on työstänyt Mielisairaalan kesätyttöä vuodesta 2011 lähtien, ja se on pyörinyt siitä lähtien päässä lähes jatkuvasti. Se syntyi Rintasen muiden projektien tapaan tarpeesta osoittaa virhe ja korjata se. Koska esikoisteos on niin henkilökohtainen, liittyy sen julkaisemiseen toisaalta itsensä asettaminen alttiiksi, mutta myös mahdollisuus antaa hulluille ääni.

– Julkaisun alla tuntuu tosi hyvältä. Tästä aiheesta pitää puhua. Olisin ihan tyytyväinen, vaikka tämä jäisi ainoaksi pitkäksi sarjakuvakseni. Niin tärkeä tämä on ollut.

Virheitä kuitenkin löytyy vielä osoitettavaksi, joten Rintanen tuskin jää toimettomaksi jatkossakaan. Myös seuraava projekti rakentunee mielenterveyden ympärille.

– Haluaisin kertoa ihmisten yksittäisiä tarinoita hulluuden kokemuksesta, Rintanen sanoo.

Mielisairaalan kesätyttö julkaistaan 28. 8. Teoksen kustantaa Suuri Kurpitsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .