Vilho Kekkonen - Laulutuotantoa eri vuosikymmeniltä 2009

VILHO KEKKONEN

Laulutuotantoa eri

vuosikymmeniltä

2009

Viime toukokuussa diplomilaulaja, tenori Vilho Kekkonen lauloi kotonaan levylle pianisti Eliisa Sunin säestyksellä kahdeksan laulua. Dokumentti jää pysyväksi osaksi Jyväskylän ja ainutlaatuisuudessa koko maan (ellemme sano maailman) musiikkihistoriaa.

Esitykset hämmentävät ja ihastuttavat. Teknisinä laulutoteutuksina niistä uusimpia tuskin moni uskoisi 99-vuotiaan luomuksiksi. Äänenväri ja tulkinnallinen liikkuvuus ovat yhä suoranaisesti mestarillisia, eikä vertaaminen albumin sisältämiin vanhempiin äänityksiin tuo mukanaan kokonaisuutta notkauttavaa kaksijakoisuutta. Uudet laulut ovat aivan muuta kuin kuriositeetti. Ikä tuottaa jonkin verran luonnollista haurautta, mutta myös laulujen tunnelmaan uudenlaista sävyä, jonka Kekkosen kaltainen kouliintunut laulaja käyttää suvereenisti eduksi.

Huoliteltu irrottelu

Omilla aloillaan viisaimmat henkilöt eivät koskaan pidä itseään täysin valmiina. He ovat ikuisia opiskelijoita, ja usein heidän oppinsa mukautuu siihen, mitä elämässä voi kutsua luonnollisuudeksi, luonnon virtaavuuteen mukautuvuudeksi. Nimenomaan sellaista on Vilho Kekkosen laulu; pakotonta, eräällä tavoin italialaisen koulukunnan perinteen mukaista, joustavaa, välittömästi ilmaisevaa ja hengen ja luonnon elementit toisiinsa sulauttavaa.

Tällaiseen kokonaisvaltaiseen "irrottelevuuteen" ja lyyrisyyteen, joka ei ole vähääkään huolimatonta, pääsee, kun tekniikan hallinta on täydelleen kunnossa. Toisaalta oikea ja pitävä laulumetodi takaa äänen kestävyyden ja on varmasti merkitsevä osa Kekkosen huippuvireen säilymisen salaisuutta.

Kekkosta on usein kiitelty tulkinnallisesta taipuisuudesta ja tunteellisuudesta. Tätä korostavasti laulujen sisältö avautuu myös selkeän artikulaation kautta, joka huomioi tarkasti teosten taiteellisen sanoman ja emotionaaliset sävyt.

Ei ihme, että Kekkonen on säveltäjäntyön lisäksi kirjoittanut runoja. Useita niistä on mukana myös levyn tuottajan Aki Hietalan laatimassa juhlakirjassa. Äänitteellä Kekkonen tulkitsee omista lauluistaan kuusi.

Eri aikoina taltioituina kuullaan lisäksi Bachia, Kuulaa ja Sibeliusta sekä viime vuonna lauletut Haydnin Urielin aaria ja César Franckin Panis Angelicus. Ohjelmistonakin tämä yhteensä 20 laulun albumi on valloittava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.