Ville Kivimäen tutkimus avaa vaietun aiheen suomalaissotilaista

Suomalaissotilaat joutuivat talvi- ja jatkosodan aikana psykiatriseen hoitoon useimmin pitkäaikaisen rasituksen ja näivettävän väkivallan vuoksi.

– Meillä on elokuvamainen kuva sodasta, että yksi hirvittävän järkyttävä tapahtuma tekee ihmisen hulluksi. Jatkosodassa yleisempää oli, että tympeä, hitaasti kuluttava ja nälvivä väkivalta poltti ihmisen loppuun pidemmällä aikavälillä. Pitkällisen väkivaltakokemusten sarjan jälkeen "arkinenkin" väkivalta saattoi katkaista kamelin selän, kertoo tutkija Ville Kivimäki.

Helsingin yliopiston tutkijana työskentelevä Kivimäki väitteli kesäkuussa Åbo Akademista suomalaissotilaiden psyykkisistä häiriöistä jatkosodan aikana. Jatkosodassa psykiatriseen hoitoon ohjattiin noin 15700 sotilasta.

Kivimäen väitöskirjaan ja aiempiin tutkimuksiin perustuva Murtuneet mielet -tietokirja ilmestyy elokuussa. Akateemisessa tutkimuksessa sodan tunnehistoriaan ei ole juuri porauduttu.

Nuoret pärjäsivät rintamalla

Kivimäen teos purkaa monia vääriä käsityksiä sodasta. Sotaa eivät kestäneetkään parhaiten ikäjermut vaan rintamalla pärjäsivät aikuistumisen kynnyksellä olevat ja tiiviisti ryhmäytyneet nuoret miehet. Raskainta oli vanhimmilla, usein perheellisillä reserviläisillä, jotka joutuivat yllättäen rintamalle.

– Tavallisimmin vakavista psyykkisistä häiriöistä kärsi iäkäs reserviläinen. Nuoret asevelvolliset selvisivät itse tilanteessa paremmin. Toisaalta heidän oireensa saattoivat tulla pintaan myöhemmin, vasta sodan jälkeenkin, Kivimäki sanoo.

Sotilaiden psyykkisiä ongelmia tarkasteltiin usein henkilökohtaisina heikkouksina.

– Psykiatreilla ei ollut rintamakokemusta, ja mielensairauksia katsottiin rauhan ajan psykiatristen oppien kautta. Rintaman väkivaltakokemuksiin kiinnitettiin hoidossa vähän huomiota. Sen sijaan mielenhäiriön syitä etsittiin vähä-älyisyydestä, luonteesta ja suvun mielisairauksista, vaikka hoitoon päätyi aivan tavallisia miehiä. Totta on kuitenkin, että varusmiespalveluksesta ei karsittu sotilaita. Rintamalla oli myös miehiä, jotka luokiteltaisiin nykyisin lievästi kehitysvammaisiksi, Kivimäki selvittää.

Katso lista syksyn tietokirjoista alta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .