Ville Ranta - Eräänlaisia rukouksia

VILLE RANTA
Eräänlaisia rukouksia
Huuda Huuda 2009
TOMMI MUSTURI (TOIM.)
GlömpX
Huuda Huuda 2009
Ville Ranta palkittiin vuoden 2009 Puupäähattu-palkinnolla. Hänet tunnetaan niin Muhammed-kohusarjakuvasta kuin Elias Lönnrotin elämää kuvaavasta teoksestaan Kajaani.

Rannan tuorein julkaisu on Eräänlaisia rukouksia. Kokoelman sarjakuvat on aiemmin julkaistu Oulun seurakuntayhtymän verkkosivuilla. Tilaustyö oli hieman omituinen, sillä Ranta ei edes kuulunut kirkkoon. Seurakunnan tarkoitus ei ollutkaan valistaa, vaan pohdiskella, jopa epäillä. Tarinat ovat lyhyitä uskon ja uskomisen mietintöjä arkinäkökulmasta.

Uskonpuutteestaan huolimatta Rannassa on saarnamiehen vikaa. Hän osaa kiteyttää suuria asioita yksinkertaisiin lauseisiin. "Moderni ajattelu ei voi sietää mielikuvitusta, ja siksi ajatellaan, että vain näkyvä voi olla todellista", Ranta toteaa tehdessään lastensa kanssa puista seimiasetelmaa. Lapset kun halusivat tehdä muun muassa Jeesuksen isosiskon ja Jumalan isän.

Ranta herättää ajatuksia olemassaolon pelosta: "Jumala sai nimen, kun muinainen ihminen huusi kauhusta oudon ja käsittämättömän edessä". Elämänpelossaan ihminen vaatii vastauksia, mutta Rannan kohtaaman Paavalin sanoin: "Vastaukset on Jumalalla".

Ranta on Puupäähattunsa ansainnut. En saa mieleeni toista tekijää, jonka sarjakuvat toistuvasti puhuttelisivat lukijaa samalla tavalla. Ei edes koko maailman mittakaavassa.

Glömp 3D

Vuosien varrella Glömp-antologia on kasvanut pienestä sarjakuvalehdykäisestä kovakantiseksi taidekirjaksi. Prosessi on ollut pitkä ja ansioitunut.

Uusimmassa GlömpX-kirjassa sarjakuvat ovat kolmiulotteisia. Tarkoituksena on osoittaa, että sarjakuvassa on muutakin kuin tarina ja taide.

Hanne-Riina Moisseinen on päätynyt neulomaan sarjakuvansa kankaalle, Amanda Vähämäki leikkaa ja liimaa, ja Jyrki Heikkinen on tehnyt kipsiasetelmia. Näkemyksiä on monia. Kirjaa pitää paremminkin katsella kuin lukea.

Loppujen lopuksi teoksesta jää käteen oikeastaan aika vähän. Olo on kuin olisi juossut Kiasman läpi junaa odotellessa. Kirjan mukana tuleva cd-levy sen sijaan on oikein lystikäs musiikkiteos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.