Virpi Hämeen-Anttila - Päivänseisaus

VIRPI HÄMEEN-ANTTILA
Päivänseisaus
Otava 2009, 395 s.
Erik ja Paula ponnistelevat keski-iän kriisissä, keskeneräisen elämän ja toteutumattomien unelmien ristipaineessa. Paula on viulisti, joka vaihtoi soolouran rivimuusikon osaan, Erik lastenkirjailija, joka ei saa kirjoitettua sitä suurta romaania. Heidän kohtaamisensa on kummankin elämässä käännekohta, sysäys, joka saa ongelmavyyhden keriytymään auki.

Virpi Hämeen-Anttila jatkaa viihdyttävien lukuromaanien sarjaa uutuusteoksellaan Päivänseisaus. Hän käsittelee aiheitaan lempeällä otteella. Ongelmissa ei ryvetä, ne ratkaistaan. Sellaista on kieltämättä virkistävää lukea.

Kirjailijan tyylin ydin ovat runsaat, kiireettömät keskustelut taiteesta, musiikista ja kirjallisuudesta. Niistä paistaa läpi laaja oppineisuus ja kyky muuttaa kirjatieto eläväksi sivistykseksi. Tällä kertaa otteet Etelänavalle suuntautuneista löytöretkistä varastavat pääosan jopa niin, että nämä tarinat kehystarinan sisällä jäävät päällimmäiseksi muistikuvaksi koko romaanista.

Hämeen-Anttila on mielestäni parhaimmillaan muuta tuotantoa särmikkäämmässä esikoisteoksessa Suden vuosi. Päivänseisaus on tasapainoinen mutta samalla tasapaksu romaani. Tällainen juoneltaan löyhä teos elää tai kuolee henkilöhahmojensa mukana. Erik ja Paula ovat kypsän ja sujuvan kirjailijan luomuksia, mutta jäävät lukijalle silti etäisiksi ja paperisiksi.

Hämeen-Anttila osaa miellyttävän paksujen, ajatuksia herättävien viihderomaanien kirjoittamisen. Päivänseisauksessa sivumäärän karsiminen olisi kuitenkin terävöittänyt sekä tarinaa että henkilöhahmoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.