Virta – Tales From The Deep Waters

Virta-yhtyeen juuret ovat Kuopiossa, mutta juuri nyt yhtye toimii opiskeluista johtuen Jyväskylästä käsin. Trumpetisti Antti Hevosmaan, kitaristi Heikki Selamon ja rumpali Erik Heikkisen luomassa musiikissa vähäliikkeisten melodioiden minimalismi kohtaa sähköisen energian.

Ihan kattokäsitteillä pelaten: jazz ja rock yhdistyvät. Jazzrockfuusion vahvaa aikaa olivat 1960- ja 70-luvut, mutta sen jälkeen tyylikierrokset ovat pyörähtäneet monta kertaa, eikä Virralla ole enää paljoakaan tekemistä vanhan fuusion kanssa.

Jo paljon enemmän yhteistä löytyy sen uudemman tietokoneita, samplereita ja looppeja hyödyntävän sähköisen jazzin kanssa, jota jossain vaiheessa kutsuttiin nu-jazziksi, sen jossa etenkin norjalaiset ovat kunnostautuneet. Siitäkin Virta kyllä loikkii kohti free-rockin ja jopa psykedeelisen rockin sfäärejä.

Virta onnistuu akustisen ja sähköisen, luonnollisen ja manipuloidun yhdistämisessä. Hevosmaan trumpetti sekä flyygelitorvi ja Selamon kitara soivat kauniisti omana itsenään, ja efektoinnin kautta löytyy sitten sekä monikerroksisuutta että ehokasta raskautta ja rujoutta. Tämähän onkin voimavirtaa!