Voiton puolella - Roddy Doyle

RODDY DOYLE

Voiton puolella

Suom. Leena Tamminen.

WSOY 2008, 298 s.

Ankeata on alkoholistilla. Se käy selväksi irlantilaisen Roddy Doylen romaanista. Paula on viisissäkymmenissä. Kirjan alussa hän on ollut kuivilla kolme kuukautta, mutta koko ajan tekee mieli viinaa. Hän asuu Dublinissa, käy töissä iltaisin ja pääsee siivousporukan kympiksi.

Mies on kuollut. Hän pahoinpiteli Paulaa, myöhemmin poliisit ampuivat hänet. Siitä Doyle on kertonut teoksessaan Nainen, joka törmäili oviin (1996). Lapsia on neljä, ja vanhasta tottumuksesta he tarkkailevat äitinsä kuntoa. Poika arvosteli opettajiaan, hänet erotetaan koulusta määräajaksi, nuorin tytär on alkoholisti. Sisaria on kaksi, toisella suhde vieraaseen mieheen, toisella rintasyöpä. Voisiko Paulakin saada itselleen uuden miehen?

Irlantilaisen siivoojan päivät ovat täynnä kipua mutta myös pieniä iloja: hän hankkii cd-soittimen ja kuuntelee musiikkia. Arjen yksityiskohtia riittää, ruuanlaittoa, syömistä, keskusteluja; pitää selviytyä päivästä toiseen. Onnen hetket ovat tosin kaksijakoiset, kun Paula tuntee koko ajan, miten muut pelkäävät, että juominen alkaa taas.

Kirja on totuudellisen ankea. Doylen lauseet ovat hakkaavan yksinkertaisia ja samalla monimielisiä. Henkilöiden rajallinen tietämys liittyy arkeen. Varsinaisia ajattelijoita ei romaanista löydy. Silti juuri ihmisten rajoittuneisuus yhdistettynä tarkkaan ympäristönkuvaukseen antaa vaikutelman siitä, että tuota Irlanti on.

PENTTI PESÄ

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.