Von Hertzen Brothers: New Day Rising

Von Hertzen Brothers

New Day Rising

Universal

Arvio: 4/5

Von Hertzenin veljekset tekevät kaikkensa menestyäkseen myös Suomen rajojen ulkopuolella. Edellinen Nine Lives -levy herätti huomiota Englannissa ja sen singlet Insomniac ja Coming Home soivat siellä kiitettävästi radiossa.

Kuudennelle albumilleen miehet ovat hakeneet apua tuotantopuolelle Kanadasta asti ja eväät maailmanvalloitukseen alkavat olla kasassa. New Day Rising on bändin levyistä ehjin kokonaisuus. Helpoksi orkesterin musiikkia ei vieläkään voi kuvailla, mutta sen progeen päin kallellaan oleva rock ei ole koskaan aiemmin ollut näin helposti sisäistettävää.

Vancouverissa äänitetyn levyn on tuottanut Garth ”GGGarth” Richardson, joka on työskennellyt muun muassa Biffy Clyron ja Rage Against The Machinen kanssa. Miksauksesta vastaa muun muassa Metallican ja Alice In Chainsin levyjä miksannut Randy Staub. Herrat todellakin osaavat asiansa ja veljesten monisyisen, rankan, raskaan, kevyen ja kauniin välillä taituroivan musiikin nyanssit erottuvat ja eri osien välinen jännite toimii.

Von Hertzenit karsivat proge-elementtejä musiikistaan jo edellisellä levyllään ja nyt sama linja jatkuu. Vanhojen fanien on silti turha huolestua, sillä bändi ei todellakaan ole alkanut soittaa suoraviivaista kolmen soinnun radiorockia, päinvastoin. Biisit rönsyilevät edelleen sinne tänne, mutta hankalimmissakin kappaleissa on aiempaa enemmän tarttumapintaa.

Bändillä on aina ollut taito yhdistellä päähän soimaan jääviä melodioita useamman kuuntelukerran auetakseen vaativiin kappaleisiin. Jo singlenä julkaistun nimikkobiisin lisäksi esimerkiksi jousien tukema Black Rain ja Hold Me Up ovat mahdollisia hittibiisejä, jotka kuulostavat sitä paremmalta mitä kovemmalla niitä stereoista huudattaa.

Kuulokkeilla kuunneltuna levy paljastaa monikerroksiset salansa helpommin. Maalailevasta mahtipontiseksi kasvava Sunday Child ja päätöskappale Hibernating Heart suorastaan vaativat, että niitä kuunnellaan rauhassa vaikkapa tähtitaivasta tuijottaen.

Veljekset ovat tunnetusti perfektionisteja, ja erityisesti kitaristi Kie von Hertzen oli jo Don Huonoissa soittaessaan kuuleman mukaan se, joka saattoi jäädä studiolle hiomaan jotain pikkujuttua koko yöksi ja unohtaa nukkua. Kelloa ei ole taidettu vilkuilla myöskään New Day Risingin biisejä nauhoittaessa.

Miehet ovat aina olleet teknisesti taitavia soittajia, mutta nyt musisoinnissa kuuluu uudenlainen rentous. Jälleen pääosin rakkaudesta kertova levy huokuu soittamisen- ja elämäniloa.

New Day Risingilla Von Hertzen Brothers löytää todennäköisesti reippaasti uusia faneja. Bändi tekee silti edelleen täysin itsensä näköistä ja oloista musiikkia, ilman kompromisseja.