Vuoden se kestää

Tehän tiedätte romanttisten komedioiden vakiokaavan, jota noudattaa 97 prosenttia tyylilajin elokuvista, vai mitä? Brittiläinen Vuoden se kestää (I Give It a Year) kuuluu jäljelle jäävään kolmeen prosenttiin.

Elokuvasta on kulunut noin kaksi minuuttia, kun Nat (Rose Byrne) ja Josh (Rafe Spall) menevät naimisiin seitsemän kuukauden seurustelun jälkeen. Nat on vakavamielinen tekijä ja Josh velikultamainen ajattelija. Täysin erilaisten ihmisten avioliitosta veikataan lyhyttä.

Tuoreen avioparin kummallakin osapuolella on elämässään ihminen, joka vaikuttaisi nykyistä sopivammalta elämänkumppanilta. Natille tämä tyyppi on hänen asiakkaansa, komea ja mukava amerikkalainen liikemies Guy (Simon Baker). Josh taas tulee erinomaisesti toimeen maanläheisen ja huumorintajuisen entisen naisystävänsä Chloen (Anna Faris) kanssa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Dan Mazer on ollut tekemässä muun muassa Borat- ja Brüno-komedioita. Tuottajakunnan aiemmasta tuotannosta löytyy Bridget Jonesit. Vuoden se kestää onkin tyylillisesti suunnilleen nuo elokuvat yhdistettynä.

Huumori tosin ei ole Borat-ronskia, mutta ronskimpaa kuin amerikkalaisissa romanttisissa komedioissa. Esimerkiksi seksistä puhutaan ja sitä näytetään ilman kaksinaismoralismia ja häpeää.

Vuoden se kestää on yllättävän hauska elokuva. Yleensä huumori syntyy siitä, että joku sanoo jotain noloa, typerää ja muita loukkaavaa tajuamatta sitä itse. Ongelmaksi jää, että lopputulos on turhankin nokkela elokuvamaisella, todellisuudelle vieraalla tavalla. Aivoja on mukana enemmän kuin sydäntä.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Dan Mazer. Päärooleissa: Rose Byrne, Rafe Spall, Anna Faris, Simon Baker, Minnie Driver. Tyylilaji: romanttinen komedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.