Vuokko Sajaniemi: Pedot

Pedot

Joensuulaissyntyisen Vuokko Sajaniemen esikoisteos Pedot on kiehtova ja monisyinen teos. Sen lyyrinen kieli lumoaa, ja se yhdistää kasvukertomukseen ekotrillerin piirteitä. Ennen kaikkea se askartelee suurten kysymysten parissa.

Petojen keskushenkilö on ortodoksipappi-isän kasvattama nuori Maria. Hän laulaa kirkkokuorossa ja osallistuu aktiivisesti seurakunnan toimintaan, mutta muiden nuorten tapaan hän tahtoo myös bilettää ja hakea kontaktia vastakkaiseen sukupuoleen.

Pilvi peittää taivaan. Läheisen ystävän kuolema auto-onnettomuudessa aktivoi äidin varhaisen poismenon synnyttämän surun ja kipeät kysymykset: Onko iankaikkista elämää? Onko uskosta kestäväksi pohjaksi elämälle?

Marian uskonkriisi näkyy ja kuuluu myös fyysisesti. Jokin uusi on murtautumassa esiin.

”Ehkä äänessä kuultaa nyt ensimmäinen murtuma, joka pian leviää, laajenee ja aukeaa valtavaksi railoksi. Ehkä siitä tuleekin suuri märkivä haava, jota ei voi olla huomaamatta. Haava, joka ei parane tai umpeudu, jota ei saa terveeksi enää.”

Teoksen tapahtumapaikka Ritajärvi on sijoitettu lähelle rajaa, ja raja piirtyy merkitsemään paljon. Sieltä tulevat taajamaa uhkaavat sudet ja metsäpalojen sauhu.

Susihavainnot ja -huhut aktivoivat kyläläisiä ja sysäävät esille pinnanalaisia jännitteitä. Ne jäävät kuitenkin lopulta sivuseikoiksi, vaikka rakenne saa lisäpuita myös asukkaiden petokommenteista puolesta ja vastaan sekä paikallislehden uutisista.

Kirkkovuoden kierto on teoksen ydintä. Sitä siivittävät rukoukset ja uuslegendat.

Teos liikkuu Aino Kallaksen ja Päivi Alasalmen jäljillä vain ohuesti, vaikka Sajaniemi osaakin luoda jännitettä ja ripotella vihjeitä. Enemmänkin Pedot seuraa Anni Kytömäen luontoyhteyden pohdintoja, ja ennen kaikkea: sitä voi pitää itäisenä haastajana Pauliina Rauhalan Taivaslaululle (2013).

Ortodoksisuus ei ole Pedoissa pintaraapaisu, irrallinen koriste tai eksoottinen lisä, vaan syvältä nähty ja koettu ulottuvuus – myös uskonkriiseineen. Lopulta syntyy uusi yhteys kirkkoon, luontoon ja edesmenneisiin.

Vaikka joitakin rönsyjä olisi ollut varaa karsiakin, Pedot on vaikuttava avaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.