Vuonna 85

Eppu Normaalin, Juice Leskisen ja Popedan musiikki soi uudessa kotimaisessa ensi-illassa Vuonna 85, jonka ovat ohjanneet Timo Koivusalo ja Riku Suokas. Jälkimmäinen ohjasi aiemmin samasta aiheesta tehdyn teatterimusikaalin.

Elokuvan kerronta rakentuu Manse-rockin idolien luomien laululyriikoiden varaan. Niistä on napattu ainekset elokuvan sisältämään höyhenenkevyeen tarinaan. Siinä Turmiolan Tommi (Reino Nordin) ihastuu ensi näkemältä kohtaamaansa hehkeään Karoliinaan (Malla Malmivaara). Pate Mustajärvi laulaa Popedan säestyksellä pitkästä, kuumasta kesästä ja Mikko Nousiainen esittää takatukkaista manageria, jolla on myös ajatuksia Karoliinan suhteen.

Kerronta pyörii Tampereen keskustorin ja paikallisten baarien tuntumassa. Tapahtumia nähdään eniten juuri Tommin näkökulmasta, ja näitä katseiden kautta tapahtuvia siirtymiä alleviivataan ohjauksessa useasti.

Toiset ideat toimivat, mutta useimmat eivät, joten lopputuloksena on eräänlainen ylipitkä musiikkivideo, pakostakin hajanaiseksi umpeutuva kokoelma irrallisia sketsimäisiä kohtauksia.

Samalla on tyydytty helppoihin ratkaisuihin. Kiihkeä pyrkimys viihdyttämiseen tuottaa otteeltaan hervottomaksi äityviä tuokioita, joiden hauskuus vaikuttaa enemmän sisäpiirin vitsiltä kuin nauruhermoja räjäyttävältä huumorilta.

Popedan laulusta tuttu komisario Peppone (Tapio Liinoja) on osa henkilögalleriaa, jossa Heikki Silvennoinen, Jari Salmi ja Jussi Lampi edustavat Lokomon duunareita. Heidän vapaa-aikansa täyttyy torilla mellastamisesta ja Alabama-baarissa istumisesta. Esikuvia on varmasti Tampere pullollaan. Eppujen Martti Syrjä nähdään Jyrki boy -nimisenä kovaotteisena ulosheittäjänä.

Manse-rock olisi ansainnut paremman muotokuvan, sillä ilman Eppujen, Juicen ja Popedan musiikkia kokonaisuus sulaisi lähes tyhjiin.

Teoksen dramaturgiset jännitteet ja erityisesti leikkaukselliset ratkaisut ovat paikoin outoja ja luovat epävarmuutta ilmaisuun, jolloin katsojan on vaikea kokea henkilöhahmoja juurikaan mielekkäiksi. He ovat pikemminkin eräänlaisia pikakuvia, ohuesti luonnosteltuja hahmoja tässä Manse-rockin kultaamassa maisemassa.

Malla Malmivaaran olemuksessa on kokonaisuudesta helposti irtoavaa säteilyvoimaa ja läsnäolon tunnetta, joka lähes tyystin uupuu muista henkilöhahmoista. Hänen toivoisi saavan huomattavasti vaativampia elokuvarooleja jatkossa.

Ohjaus: Timo Koivusalo, Riku Suokas. Rooleissa: Reino Nordin, Malla Malmivaara, Tapio Liinoja, Mikko Nousiainen. Tyylilaji: musiikkikomedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.