Vyöry - Markus Werner

MARKUS WERNER Vyöry Suom. Raija Nylander. Atena 2007, 176 s.

Sveitsiläinen kirjailija Markus Werner (s. 1944) on julkaissut tähän mennessä seitsemän romaania ja Vyöry (alkuteos Am Hang, 2004) on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa. Vyöry on jännittävä palapelimainen pienoisromaani, jossa ihmisen haurasta minuutta, identiteetin kätkettyjä pitkospuita, valotetaan yllättävällä tavalla pimeimpiä sopukoita myöten.

Vyöryn syvyyspsykologinen aines on asetettu johtolankojen yhteyteen kuin dekkarissa. Lukija seuraa tapahtumien kulkua kuin potentiaalisen rikoksen varjoa, mitä ei kuitenkaan tapahdu, vaikka romaanin atmosfääri siihen viittaisikin.

Werner on tehnyt väitöskirjan sveitsiläisen Max Frischin tuotannosta. Frischin yksi keskeinen teos, Minä en ole Stiller (suom. 1980), on toisen maailmansodan jälkeisen Euroopan tärkeitä moderneja romaaneja.

Siinä Frisch luo järkyttävän kuvan minuuksien harhoista, eurooppalaisen ihmisen kyvyttömyydestä kohdata historiallisen menneisyytensä taakka päivänvalossa. Siksi identiteetit myös saattavat olla puhtaita väärennöksiä.

Wernerin pienoisromaanissa Vyöry kaksi toisilleen tuntematonta mieshenkilöä, avioeroihin erikoistunut juristi ja humanistinen kielitieteilijä, käyvät parin illan ajan maailmankatsomuksellista ja henkilökohtaista keskustelua sveitsiläisen alppihotellin ravintolan terassilla.

Aluksi keskustelut ovat yleisiä, aikalaiskulttuurisia huomioita, mutta pikku hiljaa kääntyvät tunnustuksellisiksi, intiimeiksi monologeiksi. Suhde naisiin, suhde ihmiseen, välineellisyyteen ja itsekkyyteen, muodostuu lopulta kynnyskysymykseksi. Kuka on lopulta heikoilla missäkin, kun teatteri on ohi? Mikä on itsekkyyden hinta?

Kertojan näkökulma on nuoremmalla miehellä, juristilla, pragmaatikolla, jonka mielikuvitus ei lopulta riitä hahmottamaan omien tekojensa seuraamuksia. Mutta Wernerin romaani riisuu hänen itsevarmuutensa keinotekoisuuden ilkosilleen. Ja itsevarmuus merkitsee tässä yhteydessä samaa kuin typeryys elämän peruskysymysten edessä.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.