Waltz with Bashir

WALTZ WITH BASHIR
Cannes'n elokuvajuhlien Kultainen palmu luovutettiin viime vuonna israelilaisen Ari Folmanin ohjaamalle animaatiolle Waltz with Bashir. Siinä nostetaan esiin vuoden 1982 Libanonin sota ja erityisesti siihen liittyneet Sabran ja Shatilan palestiinalaiskylissä tapahtuneet verilöylyt. Kyse on siis animaatiosta, joka dokumentoi tätä mennyttä tragiikkaa.

Ari Folman on itse animaatiohahmona elokuvansa pääosassa. Kerronnan alussa Folmanin ystävä kertoo ohjaajalle näkemästään painajaisunesta ja Folman tajuaa, ettei itse muista noista menneistä tapahtumista juuri mitään. Tämä johtaa henkilökohtaisesti sävyttyneeseen tutkimusretkeen, jonka myötä laajemman tason poliittiset merkitykset yhtyvät tekijän oman minän kautta tapahtuvaan muistamisen näkökulmaan.

Visuaalisesti haastava

Waltz with Bashir on poikkeuksellinen teos, jossa tutkitaan erityisesti muistamisen ilmenemistä. Visuaalisella tasolla teos on erityisen haastava, sillä sen väri- ja valoratkaisut ovat harvinaisella tavalla tyyliteltyjä. Sodan luomat hallusinaatiot tuodaan konkreettisella tasolla esiin.

Haastattelujen myötä Folman avaa katsojan eteen näkymiä, jotka liittyvät kerronnan kohteena oleviin painajaismaisiin ja monella tapaa koskettaviin päiviin. Waltz with Bashir -elokuvassa näkymä israelilaisten julmuuksiin toteutuu maan oman kansalaisen toimesta, mikä ennestään lisää teoksen vaikuttavuutta.

Taitavasti tehty

Waltz with Bashir on taitavasti rakennettu ja ennen muuta animoitu kokonaisuus, jossa unet ja sodan läsnäolo sekoittuvat. Runollisia jaksoja sisältävä tyylittely herättää henkiin psykologisen tason traumat. Muistamisen elementistä muodostaa voimakas kannanotto rauhan ja yhteisymmärryksen puolesta. Nimi Bashir viittaa Libanonin presidentiksi noina hetkinä valittuun Bashir Gemayeliin, joka kuitenkin surmattiin ennen kuin hän ehti astua hoitamaan virkaansa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ari Folman. Tyylilaji: Animaatio/draama/sota (K15).