Warren Ellis, Adi Granov – Rautamies/Iron Man: Extremis

Tony Stark alias Rautamies on saanut räjähdysalttiin kilpailijan. Se on rikollisiin tarkoituksiin luotu nanoteknologinen ase Extremis, jolla ihmiskeho voidaan muuntaa tehokkaaksi sotakoneeksi. Uusi keksintö uhkaa koko Yhdysvaltoja, sillä uusimmistakaan sotateknologiasovelluksista ei ole vastusta terroristien kavalille aikeille.

Rautamieskin huomaa jääneensä asevarustelussa toiseksi. Tony Starkin on keksittävä keino ylivoimaisen vihollisen kukistamiseksi. Aika on vain käymässä vähiin.

Warren Ellisin kirjoittaman supersankariseikkailun alta löytyy piiloviisas ja ajankohtainen tarina, jossa pohditaan asevarustelun ja arjen teknologian salakavalaa yhteyttä. Tony joutuu myös pohtimaan Rautamiehen merkitystä aseteollisuuden sätkynukkena, kuten myös oman ihmisyytensä rajoja.

Rautamies: Extremis on perinteisin keinoin kerrottua sarjakuvaa. Tarina etenee levollisesti ja lähes jokainen sivu on kahdeksan samankokoisen ruudun kokoelma.

Adi Granovin kuvitus on hienon realistista, joskin aika jäykkää ja kliinistä. Supersankarisarjakuvan helmasyntiä, turhaa poseeraamista, löytyy myös aika lailla. Toisaalta tällainen tietokonepeliestetiikka sopii mainiosti teknologiaviritteiseen tarinaan.

Tarina toimi innoittajana myös huhtikuun lopussa ensi-iltansa saaneelle Iron Man 3 -elokuvalle. Sarjakuva porautuu aiheeseen hieman syvemmälle, vaikka molemmissa onkin käsitelty samoja teemoja. Sarjakuvassa Tony joutuu myös tekemään vaikeampia ja kauaskantoisempia päätöksiä oman ihmisyytensä osalta, joka tuo tarinaan kummasti lisäsyvyyttä.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on kelpo sarjakuva-albumi, jota voi lukea puhtaasti supersankariseikkailuna tai yhteiskuntakriittisempänä teknotrillerinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.