Watchmen

WATCHMEN

Jos väität lukeneesi kaikki 1900-luvun suuret romaanit, eikä mukana ole Alan Mooren kirjoittamaa ja Dave Gibbonsin piirtämää sarjakuvaa Watchmen, valehtelet. Itse sain Watchmenin uusimman lukukerran valmiiksi reilu tunti ennen elokuvaa. Nyt tiedän, miltä uskovaiselta tuntuu Raamattu-elokuvan edessä: jännittää, sitä toivoo parasta ja pelkää pahinta.

Ohjaaja Zack Snyderin (mm. 300) Watchmen-näkemys onnistuu niin hyvin kuin on kohtuullista ja järkevää odottaa. Tapahtumat sijoittuvat vaihtoehtotodellisuuden vuoteen 1985. Joukko tavallisia ihmisiä naamioitui vuosikymmenten ajan Vartijoiksi, oikeutta puolustaviksi supersankareiksi ilman supervoimia. Sittemmin Vartijat julistettiin laittomiksi. Suurin osa heistä elää nyt tavallista elämää.

Maailmassa on tasan yksi ihan oikea supervoimainen supersankari, Tohtori Manhattan, jolle onkin sitten mahdollista lähes kaikki. Tohtori Manhattan voitti Vietnamin sodan Yhdysvalloille viikossa käytännössä yksin. Richard Nixon on yhä levottoman Yhdysvaltain presidentti. Kylmä sota on kylmimmillään. Neuvostoliiton ja USA:n välinen ydinsota on hyvin lähelle. Ihmiset pelkäävät.

Joku murhaa yhä aktiivisen Vartijan nimeltään Koomikko. Toinen heistä, maaninen ja pelottava Rorschach, ryhtyy tutkimaan asiaa. Hänen teoriansa mukaan joku tappaa nykyisiä ja entisiä Vartijoita jostakin tietystä syystä. Hän on oikeassa, mutta ei tiedä, että kyseessä on kaikkien salaliittojen äiti.

Elämän tarkoitus ja muita pointteja

Sarjakuvan tarina on selkeän poliittinen ja yhteiskunnallinen. Yhtään liioittelematta voidaan sanoa, että siinä on kyse moraalista, elämän tarkoituksesta ja ihmiskunnan olemassaolon oikeutuksesta. Elokuva ei mene yhtä syvälle, mutta kaikki oleellinen on mukana. Upea tekninen toteutus varastaa osan huomiosta sisällöltä, mutta se on ymmärrettävää. Elokuva on elokuva, ja sarjakuva on sarjakuva.

Aivan varhaisteineille elokuva ei sovi, koska sarjakuvan seksi ja väkivalta on siirretty myös valkokankaalle. Ja hyvä niin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.