What Maisie Knew

Kirjailija Henry James kirjoitti jo vuonna 1897 teoksessaan What Maisie Knew, että pienet lapset havaitsevat paljon enemmän kuin mitä he pystyvät kielellisesti ilmaisemaan. Tähän oivallukseen pohjautuu Scott McGeheen ja David Siegelin yhdessä pohjaama samanniminen elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat nykypäivän New Yorkiin.

Käsikirjoituksen ovat muokanneet Carroll Cartwright ja Nancy Doyne. Tarina seuraa kuusivuotiaan Maisien (Onata Aprile) elämää keskellä vanhempiensa isä-Bealen (Steve Coogan) ja äiti-Susannan (Julianne Moore) riitojen täyttämää arkea.

Pian vanhemmat eroavat ja Maisie päätyy liikemiehenä toimivan isänsä hoivaan. Miehen kiireet ovat kuitenkin alituiset ja lapsi huomaa jäävänsä paljolti häntä päivittäin hoitavan Margon (Joanna Vanderham) varaan. Rokkiuraansa jatkava äiti ehtii tavata Maisiea vain silloin tällöin, ja näissä tilanteissa hoitovastuu siirtyy äidin uudelle ystävälle, baarimikko Lincolnille (Alexander Skarsgård).

Välillä Maisie unohdetaan hakea esikoulusta ja välillä vanhemmat häipyvät omille teilleen pidemmäksi aikaa, joten Margon ja Lincolnin hoitovastuu kasvaa. Tämä ei tyttöä haittaa, sillä sijaisvanhemmat välittävät hänestä aidosti.

Onata Aprilen roolityö muodostaa kerronnan keskuksen. Lapsi hämmästelee ja katselee ihmeissään aikuisten uratouhuja. Vanhempien välinpitämättömyys on käsin kosketeltavaa ja paikoin myös moraalitonta. Kamera on kaiken aikaa Maisien silmien tasolla ja tällainen lapsen tajunnan hienovireinen esittäminen on elokuvahistoriassa varsin harvinaista.

Mieleen tulee kaksi espanjalaista elokuvaa: Victor Ericen vuonna 1973 ohjaama Mehiläispesän henki ja Carlos Sauran kolme vuotta myöhemmin tekemä Korppi sylissä. Molempien pääosat tulkitsi fantastisesti Ana Torrent.

Samanlaisia herkkyyden tasoja saavutetaan myös What Maisie Knew -elokuvassa.

Ohjaus: Scott McGehee ja David Siegel. Rooleissa: Onata Aprile, Alexander Skarsgård, Julianne Moore. Tyylilaji: draama. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.