Yön ritari

YÖN RITARI

Yhdysvaltain kriitikot ovat hehkuttaneet uutta Batman-elokuvaa Yön ritari (Dark Knight) ylisanoilla, jollaisia ei aiemmin ole kesän supersankarileffoille suotu. Tätä kirjoittaessani Internet Movie Databasen käyttäjät ovat äänestäneet Yön ritarin kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi. Yön ritari tuotti USA:n elokuvateattereissa kolmessa päivässä lähes 160 miljoonaa dollaria, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Voiko mikään elokuva olla oikeasti näin hyvä?

Vaikea sanoa, mutta ainakin Yön ritari on kaikkien aikojen paras supersankari- ja sarjakuvaelokuva.

Ledger saattaa saada Oscarin

Batmanin tarina jatkuu siitä, mihin se elokuvassa Batman Begins jäi. Batman ( Christian Bale) taistelee sisäisten demoniensa kanssa ja toivoo, että Gotham City ei enää tarvitsisi häntä. Kaupunkiin ilmaantuu uusi roisto Jokeri ( Heath Ledger), jonka organisaatio on "pieni mutta tehokas". Jokeri ottaa Batmanin silmätikukseen ja ryhtyy tappamaan viattomia sivullisia. Batman voi estää murhat tulemalla esiin ja paljastamalla todellisen henkilöllisyytensä.

Kaikki eivät suinkaan pidä Batmania sankarina, ei Batman itsekään, mutta poliisikomisario Jim Gordon ( Gary Oldman) uskoo Yön ritarin hyvyyteen. Uuden yleisen syyttäjän Harvey Dentin ( Aaron Eckhart) ansiosta suurin osa kaupungin roistoista on vankilassa. Harvey Dentillä on merkittävä osa Batman-mytologiassa, mikä viimeistään elokuvan loppupuolella kaikille selviää.

Heath Legder (s. 1979) kuoli viime tammikuussa otettuaan lääkkeitä vahingossa yliannostuksen, joten hänen työhönsä Jokerina on kiinnitetty erityisesti huomiota. Miehelle on ehdotettu postuumia Oscaria, ja sellaisen hän myös saattaa saada. Jokeri on ikimuistoinen ilmestys, joka jää katsojan mieleen pitkäksi aikaa.

Entiset Jokerit ovat olleet tappavalla huumorintajulla varustettuja velikultia, mutta tämä uusin on toista maata. Ledgerin Jokeri on psykopaatti, kurja mielisairas olento, joka ei tarvitse edes hetken mielijohdetta tappaakseen.

Elokuva korostaa Jokerin ja Batmanin samankaltaisuutta. Kummatkin ovat menneisyytensä traumatisoimia naamioituja kostajia. Ainoa oleellinen ero on, että Batman noudattaa omia sääntöjään, Jokerilla ei sääntöjä ole. Batmaninkaan säännöt eivät ole liian kirkasotsaisia. Edes roistoa hän ei tapa, mutta saattaa käyttää tietoja saadakseen keinoja, jotka täyttävät kaikki kidutuksen tunnusmerkit.

Elokuvan pääteema on sankaruus. Mikä on sankari? Kuka määrää sankaruuden säännöt? Mitä sankari saa tehdä? Mitä sankarin pitää tehdä, jotta hän ei enää ole sankari? Miten sankaruudesta irtisanoudutaan?

Batman ei ehkä ole perinteinen sankari, mutta hän on sankari, jollaista Gotham City juuri sillä hetkellä tarvitsee. Kun elokuvan lopussa Gotham City tarvitsee toisenlaista sankaria, Batman ottaa senkin roolin itselleen, tosin pitkin hampain. Gotham City on jättänyt goottijuuret taakseen ja on tällä kertaa hyvin lähellä tavallista modernia amerikkalaista suurkaupunkia.

Yksi vika löytyy väkisin etsimällä

Pinnaltaan Yön ritari on samanlainen Hollywoodin kesäleffa kuin muutkin. Valtavalla budjetilla on tehty vauhdikas seikkailu, jossa on runsaasti toimintakohtauksia ja erikoistehosteita. Mukana on suuria näyttelijätähtiä, ja elokuva tulee valkokankaille ympäri maailman lähes samanaikaisesti valtavan hypen kera.

Yön ritarin salaisuus on pinnan alla eikä edes kovin syvällä siellä. Christopher Nolanin ohjaus ja hänen ja veljensä Jonathanin käsikirjoitus ottavat Batmanin hyvin tosissaan. Kyse ei ole vain sankaritarinasta. Batmanin tarina on itse asiassa hyvin traaginen ja vakavamielinen. Ajoittain voisi puhua suorastaan melodraamasta. Katsojaa ei koskaan pidetä tomppelina. Kyse ei ole vain juonesta, vaan kaikki mitä juonessa tapahtuu, palvelee käsiteltäviä teemoja ja niihin liittyviä ihmisiä.

Yksi narinan aihe on pakko löytää. Se olkoon se, että elokuvan lukuisat lähitaistelut eivät ole kovinkaan näyttäviä tai kiinnostavia. Ilmeisesti ohjaaja on mieluummin pyrkinyt realismiin kuin komeisiin turpakäräjiin.

MARKO AHONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.