Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu - Tim Weiner CIA

TIM WEINER CIA. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun historia. Suom. Mika Tiirinen. Otava 2008, 748 s.

Kertomus CIA:n historiasta on monin tavoin uskomaton suoritus. Kirjan tekijä, amerikkalaistoimittaja Tim Weiner kertoo lukeneensa 50 000 asiakirjaa, jotka ovat peräisin CIA:n huippusalaisista arkistoista. Hän kertoo myös haastatelleensa yli kahtatuhatta salaisen palvelun tiedusteluvirkailijaa ja kolmeasataa CIA-veteraania. "Tämä on ensimmäinen CIA:n historia, joka on koottu ensi käden raporteista ja alkuperäisistä dokumenteista", Weiner sanoo.

Nuo huippusalaiset dokumentit ovat karua luettavaa. Niiden mukaan Yhdysvallat on käyttänyt miljardeja ja taas miljardeja dollareita salaperäisiin, julmiin ja enimmäkseen hyödyttömiin operaatioihin, joissa on kuollut tuhansia amerikkalaisia ja tuntematon määrä muiden maiden kansalaisia.

CIA on pystynyt kaatamaan hallituksia ja tekemään salamurhia, mutta se ei ole koskaan kyennyt kertomaan Yhdysvaltain johdolle, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Neuvostoliiton kaatumisestakin CIA:n johto luki sanomalehdistä. Kirjaa lukiessa on paikoin todella vaikea uskoa, että suurvallan tiedustelu oli niin surkeaa kuin Weiner kertoo.

Salaisen palvelun paljastajalle palkinto

CIA:n historia on luettelo Yhdysvaltain epäonnistuneista operaatioista kaikkialla maailmassa. Yrittäessään hallita maapalloa CIA on perustanut kattavan verkon pidätys- ja kuulustelukeskuksia, joissa tälläkin hetkellä kidutetaan ja tapetaan ihmisiä.

Yhdysvaltain arkkiviholliseksi nimetyn Osama bin Ladenin olinpaikka on ollut monta kertaa CIA:n tiedossa, mutta liipaisinta ei koskaan painettu.

Voisi kuvitella että toimittaja, joka paljastaa oman isänmaansa pelätyimmän salaisen organisaation puutteet ja rikokset, joutuisi vaikeuksiin. Suomessahan ihminen laahataan raastupaan jo siitä, että hän kertoo pääministerin uuniperunoista.

Tim Weiner ei kuitenkaan joutunut oikeuteen vaan hänet palkittiin USA:n arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Nyt Weiner kiertää maailmaa kertomassa CIA:n konnuuksista ja edistämässä kirjansa myyntiä. Suomessa hän vierailee 24. huhtikuuta Otavan tilaisuudessa Helsingissä.

Kansiliepeessä on muutamia otteita kirjan Yhdysvalloissa saamista arvioista. "Kiehtova ja paljastava", kirjoitti The Wall Street Journal. "Todella hätkähdyttäviä, silmiä avaavia paljastuksia", huudahti The Washington Postin arvostelija.

Nämä ylistykset vaikuttavat hieman ontoilta. Maailman tapahtumia vähänkin seuranneelle kirja ei nimittäin tarjoa kovin paljon uutta.

Lukija tietää jo ennestään, että CIA on yrittänyt monesti murhata Fidel Castron, aseistanut äärimuslimeja, aiheuttanut Salvador Allenden kuoleman ja niin edelleen. Kirjan suurin ansio on siinä, että se listaa nuo menneet rötökset yksiin kansiin.

JORMA TUOMI-NIKULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.