Yhdysvaltain kristillinen oikeisto - Markku Ruotsila

MARKKU RUOTSILA Yhdysvaltain kristillinen oikeisto Gaudeamus 2008, 367 s.Nuoren, kansainvälisen ja näköjään kiitettävän aktiivisen dosentti Markku Ruotsilan kirja maailman viimeisen suurvallan politiikkaa valtaamaan pyrkineestä "epäpyhästä allianssista", jota on kristilliseksi oikeistoksikin nimitetty, on teoksen takakannen mainostekstin mukaisesti todellakin tietopaketti. Tai referaatti- ja sitaattipaketti, koska teksti ei perustu miltään osin haastatteluihin.

En pyri tällä toteamuksella väheksymään Ruotsilan suurta työtä, joka tarjoaa melkoisen määrän Suomessa ja Euroopassa tuntemattomaksi jäänyttä uskonnollista aatehistoriaa. Teologiasta ei kaiketi tässä yhteydessä kannata puhua, vaikkei teologiakaan oikein yhteiskuntatieteiden alaan kuulu.

Ruotsila kyseenalaistaa tyystin sellaiset "marxilaiset" väitteet, että uskonnolliset politiikan toimijat touhuavat omien taloudellisten etujensa ja ennakkoluulojensa pohjalta. Samalla jää selvittämättä Yhdysvaltain yhteiskunnallisesti aktiivisten liikkeiden sosiologinen perusta. Ruotsilan kirjaa ei siis voi pitää tutkimuksena.

Yhdysvallat nähdään referoitavien kannanottojen mukaan ensimmäisten siirtolaisten, pyhiinvaeltajien, uskonnollisen valtion jatkeena. Valistuksen ajan edistysuskon vaikutus Yhdysvaltain perustuslain syntyyn pyyhkäistään pois ja Benjamin Franklinistakin tulee miltei kreationisti jo kauan ennen Charles Darwinin matkoja.

Lopun aikojen tarmokasta odotusta

Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan pitäytyneet amerikkalaiset kirkkokunnat ja lahkot ovat julistaneet iät ja ajat lopun aikojen viimeisen taistelun lähestymistä. Tähän väkevään lännen sanaan törmäsi jeeppiajelulla jo neljännesvuosisata sitten suomalainen rauhanturvaaja, jonka matkaseurana Harmageddonin kedolla oli niin kutsutun viidennen herätysliikkeen kannattajiin kuulunut kapteeni. Hän kertoi, että Antikristuksen sotajoukko oli Neuvostoliiton armeija.

Joillekin presidentti George W. Bushin uskovaisille kannattajille lopun ajat ovat nyt yhtä kuin taistelu islamia vastaan. Mutta omat elämäntapansa uskon avulla kuntoon saattanut presidentti on ollut USA:ssa syntyneelle löyhälle eskatologisten uskovaisten liittymälle lopulta suuri pettymys. Hän ei ole tehnyt Yhdysvalloista seurakuntien valtioliittoa.

Ruotsilan kirjassa toistetaan moneen kertaan niitä lähinnä tiukan linjan poliittisten uskovaisten itse tekemiä kyselytutkimuksia, joissa tämän tästä todistetaan amerikkalaisten enemmistön vastustavan kehitysoppia, valtion myöntämiä sosiaaliavustuksia ja milloin mitäkin huolestuttavaa asiaa.

Lopulta uuden kristillisen oikeiston aatteiden kirjaaja joutuu toteamaan, että tutkimusten mukaan kirjaimellisuuden uskovaiset tekevät syntiä siinä missä muutkin amerikkalaiset.

JUHANA LEPOLUOTO

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.