Yle: Naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja kyseenalaisista metodeista: torakan toukkia iholle, oksennuksen syömistä...

Pihla Viitalan mukaan hänen sietokykynsä yli meni yö, jolloin koko naiskaartijoukko jätettiin yllättäen metsään kylmissään.

Joukko tunnettuja suomalaisia naisnäyttelijöitä syyttää elokuvaohjaaja Aku Louhimiestä epäasiallisesta käytöksestä ja suoranaisesta alistamisesta, Yle kertoo.

Esimerkiksi Pihla Viitala sanoo, että Suomen sisällissotaan sijoittuvan Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies pani hänen iholleen torakan toukkia. Niiden tarkoituksena oli saada sellissään viruvaa punavankia näytelleen Viitalan olo niin epämukavaksi, että tunne välittyisi katsojille. Viitalan mukaan ohjaaja pakotti hänet myös syömään ruokaa, johon Viitala oli oksentanut.

Louhimies kiistää asioiden tapahtuneen Viitalan kuvaamalla tavalla. Hänen mukaansa kaikista toimintatavoista oli sovittu näyttelijöiden kanssa. Viitalan mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Viitalan mukaan hänen sietokykynsä yli meni yö, jolloin koko naiskaartijoukko jätettiin yllättäen metsään kylmissään.

He olivat juosseet koko päivän valkoisia pakoon kuraisilla pelloilla ja jäisissä ojissa. Illalla ohjaaja heitti heille muutaman makuupussin, teltan ja käski heidän yöpyä hotellin sijaan maastossa ilman ruokaa ja lämmitystä. Perusteena oli, että näin naiset näyttäisivät riutuneilta aamulla, kun heidän teloituksensa kuvattaisiin. Paria päivää myöhemmin Viitala sai 40 asteen kuumeen.

Pihla Viitala. Kuva: Riikka Kaakkurivaara Kuva: Riikka Kaakkurivaara
 

8-pallo-elokuvassa vankilasta vapautuvaa äitiä esittänyt Jessica Grabowsky sanoo, että Louhimies raivosi kuristuskohtauksen aikana Grabowskylle ja tätä kuristaneelle Eero Aholle, että "Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!"

Grabowsky muistaa Ahon rauhoitelleen häntä, ettei aio kuristaa oikeasti.

Louhimiehen mukaan näyttelijöillä on aina mahdollisuus sanoa: ei käy.

Jessica Grabowsky. Kuva: Matti Salmi Kuva: Matti Salmi
 

Yle haastatteli jutussaan Viitalan ja Grabowskyn lisäksi muun muassa Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä, Lotta Lehtikaria ja Manuela Boscoa. Haastatellut naisnäyttelijät kieltäytyvät Ylen mukaan työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa.

Louhimieheltä vastine

Louhimies on lähettänyt medialle vastineen Ylen julkaisemaan juttuun. Siinä hän sanoo, ettei voi eikä halua kiistää toisen tunteita ja muistoja. Osan tilanteista hän sanoo tunnistavansa, osasta hänellä on hyvin toisenlainen näkemys.

– Jutussa sekoittuvat myös yksityiset ja työhön liittyvät tilanteet, Louhimies kirjoittaa.

Yleisradion jutun luettuaan Louhimies sanoo kokeneensa, että on ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa. Hän sanoo tunteneensa surua siitä, että näyttelijät ovat kokeneet yhteistyön hänen kanssaan niin ahdistavana.

– Toivoisin, että he (näyttelijät) olisivat puhuneet minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut. Yritän jatkossa ymmärtää myös valtani ja siihen liittyvän vastuun paremmin, Louhimies kirjoittaa.

Hän myös lisää, ettei hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elokuvasäätiö ja Näyttelijäliitto järkyttyivät Ylen Louhimies-uutisesta – "Miten tämä on voinut tapahtua?"

Näyttelijäliitto vaatii Elokuvasäätiötä ja kulttuuriministeriötä kitkemään näyttelijöihin kohdistuvat väärinkäytökset