Ylikapellimestari Hannu Lintu jättää RSO:n vuonna 2021, kun sopimus päättyy

Ylikapellimestari Hannu Lintu jättää Radion sinfoniaorkesterin sopimuskautensa päättyessä keväällä 2021, kertoo Yle. Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina alkoi syksyllä 2013.

Linnun seuraajasta ei vielä ole tietoa. Yle sanoo palaavansa seuraajakysymykseen myöhemmin.

Lintu luonnehtii vuosia RSO:n kanssa musiikillisesti palkitseviksi.

–  Olemme oppineet ymmärtämään toisiamme erinomaisesti, ja se kuuluu jokaisessa konsertissa, Lintu kertoo tiedotteessa.

Ylen mukaan Hannu Linnun ja RSO:n yhteistyö on ollut hyvin menestyksekästä. Yleisömäärät Musiikkitalon konserteissa ovat kasvaneet, ja viime vuodet lähes kaikki konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä.

"Aika mennä eteenpäin"

Lintu on myös vienyt RSO:n useille merkittäville kiertueille muun muassa Berliiniin, Wieniin, Kölniin, Moskovaan ja Tokioon. Kotimaata Lintu ja RSO ovat kiertäneet neljästi.

–  Tulevat kaksi kautta pitävät sisällään vielä paljon: levytyksiä, kiertueita ja ennen kaikkea työtä yhä uusien soitannollisten merkkipaalujen saavuttamiseksi. Sitten on kuitenkin aika mennä eteenpäin. Uusiutuminen on yksi taiteilijan ja taideorganisaation menestyksen perusedellytyksiä, Lintu sanoo.

Hän on halunnut luoda katsauksen 1900-luvun kulttisäveltäjiin Bartokiin, Messiaeniin, Lutoslawskiin, Ligetiin ja Zimmermanniin. Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi Lintu ja RSO taltioivat Yle Teemalle 7-osaisen dokumentaarisen sarjan Sibeliuksen sinfonioista.

Suuria taiteellisia saavutuksia ovat Ylen mukaan olleet muun muassa vuosittainen kuoro-orkesteriteosten sarja. Linnun ideoima säännöllinen RSO-festivaali saavutti heti suuren menestyksen, ja kuluvalla kaudella Mahlerin sinfonioiden sarjaa on soitettu loppuunmyydyille saleille.

Yhteistyö tiivistynyt Mattilan ja Saariahon kanssa

Linnun johdolla orkesteri on myös tiivistänyt yhteistyötään merkittävien suomalaisten taiteilijoiden, kuten sopraano Karita Mattilan ja säveltäjien Magnus Lindbergin, Sebastian Fagerlundin sekä Kaija Saariahon kanssa.

–  Hannu Linnun taiteellista toimintaa leimaa valtava dramatiikan taju ja rohkeus. Loppuunmyydyt salit, levytyksille myönnetyt lukuisat kansainväliset palkinnot ja orkesterin vaikuttavuus Ylen kanavilla ovat konkreettisia esimerkkejä siitä menestyksestä, jonka RSO on saavuttanut Lintu keulakuvanaan, kertoo intendentti Tuula Sarotie.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.