Ylikapellimestarien tienestit huimassa nousussa Yhdysvalloissa – suomalaiset jäävät kauas palkkakärjestä

Sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja tienaa USA:ssa keskimäärin noin 620 000 dollaria eli 530 000 euroa. New York Timesin uutisoimat luvut perustuvat konserttikauden 2015–2016 tietoihin.

Parhaiten ansaitsi Dallasin sinfoniaorkesterin johtaja Jaap van Zweden, jonka vuosipalkkio oli noin 3,6 miljoonaa dollaria eli 3,1 miljoonaa euroa – tosin palkkiota korottivat kertaluonteiset erät. Chicagon sinfoniaorkesterin johtaja Riccardo Muti kuittasi noin kolmen miljoonan dollarin korvauksen.

Taidekonsultti Drew McManusin selvityksen mukaan ylikapellimestarien palkkiot ovat nousseet viime vuosina USA:ssa jyrkästi.

Koska useimmat orkesterit ovat kärsineet samaan aikaan yleisökadosta eivätkä ole onnistuneet houkuttelemaan lahjoitusvaroja entiseen malliin, orkesterien talous on vaakalaudalla.

Palkkioiden ennustetaan silti nousevan jatkossakin. Kuten New York Times huomauttaa, suuria maestroja palvova ajattelu elää USA:ssa vahvana. Siksi orkesterien lahjoittajat tukevat mieluummin näkyviä persoonallisuuksia kuin käyttävät rahaa esimerkiksi uusien kantaesitysten tilaamiseen.

McManus myös uskoo, että van Zwedenin ja Mutin saamat huippupalkkiot kannustavat muitakin kapellimestareita pyytämään jatkossa lisää liksaa.

– Jos Jaap saa noin paljon, miksen minä saa, McManus havainnollistaa domino-teoriaa New York Timesin haastattelussa.

Lehti huomauttaa, että monien orkesterien hallitukset maksavat mielellään huimia korvauksia, sillä hyväpalkkainen johtaja on USA:ssa orkestereille myös imagotekijä.

Minnesotan orkesteria johtava suomalaiskapellimestari Osmo Vänskä on USA:ssa keskikastia, sillä hänen tienesteikseen ilmoitettiin kaudella 2015–2016 noin 750 000 dollaria (640 000 euroa).

Vänskän palkkio kuitenkin nousi edellisvuoteen verrattuna yli 200 prosentilla. Huima harppaus johtunee ainakin osittain siitä, että Minnesotan orkesterin toiminta oli vuonna 2014 vielä osin jäissä pitkään jatkuneen työkiistan vuoksi.

Vaikka Vänskä näyttäisi olevan van Zwedeniin ja Mutiin verrattuna palkkakuopassa, hän tienaa kuitenkin huimasti enemmän kuin kollegansa Suomessa.

Suomen Sinfoniaorkesterit -yhdistys ei tilastoi erikseen orkesterien johtajien ansioita. Toiminnanjohtaja Helena Värri kuitenkin arvioi, että ylikapellimestarin keskimääräinen viikkopalkkio Suomessa liikkuu 7 000 euron paikkeilla.

– Yleensä johtamisvelvoite on kahdeksasta kymmeneen viikkoa vuodessa, joten vuosipalkka jää alle 100 000 euroon, Värri laskee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .