Ystävyydestä, rakkaudesta ja unelmista

Teatteri Eurooppa Neljä

Enkelille siivet

Esitys Huhtaharjun koulussa 21.2.2012.

Keskustelu Teatteri Eurooppa Neljän ympärillä ei taida jättää ketään kylmäksi, sillä ryhmälle ja sen esityksille löytyy tykkääjiä yhtä paljon kuin vastustajia.

Mistä moinen johtuu? Siitäkö, että teatteriryhmä kehitti formaatin jo ennen formaattien rynnistystä? Myönnettävä on, että heidän formaattinsa on säilynyt elinvoimaisena vuosikymmenien ajan. Kun esitykseen sekoitetaan sopiva määrä puhetta, musiikkia, laulua ja tanssia aitoon E4 -tyyliin, aletaan olla asian ytimessä.

Eurooppa Nelosen vastustajien on helppo lytätä teatterin esitykset tyhjänpäiväiseksi hömpäksi. Enkelille siivet -näytelmä pyrkii kurkistamaan myös elämän varjopuoliin, kun teksti kuljettaa katsojia lapsen ja ystävän kuoleman ja tekeillä olevan itsemurhan vitikoissa. Voisi kuvitella, että näistä teemoista syntyisi ankea kaksi- ja puolituntinen rampin molemmin puolin.

Näin ei kuitenkaan käy, siitä Paavo Honkimäki kumppaneineen pitää huolen. Eurooppa Nelosen vahvuus onkin sen monitaitoisissa ja valitun lajin sisäistäneissä näyttelijöissä. Koomikkokaksikon, Honkimäen ja Jari Silventoisen, notkeus ja elastisuus eivät jätä katsojaa kylmäksi. Esitys on yhdenlaista rillumareita tai köyhän miehen Pekkaa ja Pätkää. Molemmilta miehiltä luontuu laulu, ja Emilia Laitisen nasevilla koreografioilla on osaavat tulkitsijat. Pidin myös Tarja Matilaisen pienin ulkoisin keinoin tehdyistä henkilöhahmoista. Oivaltavaa ja sisäistynyttä roolityötä!

Enkelille siivet sai Eurooppa Neljästä pari vuotta sitten lähteneen Kunto Ojansivun tarttumaan ohjauspuikkoihin ja uudistamaan 1990-luvun puolimaissa ensiesityksensä saaneen näytelmän uudelle kiertueelle.

Esityksen ensimmäinen puoliaika on suoranaista ilotulitutusta, kun taas toinen näytös kutoo tummat sävyt elämän räsymattoon. Kun ilottelu joutuu väistymään, näyttelijöiden tulkintarepertoaarin aukot paljastuvat: tuskan ja surun ilmaiseminen ei luonnu slapstick-komedian keinoin. Parhaiten tässä onnistuu enkelin siivet nuttuunsa hankkiva Silventoinen.

Yleisön kommentit niin väliajalla kuin esityksen jälkeenkin olivat yksimielisen ylistäviä. Eurooppa Nelosella ei ole huolta. Kerta toisensa perään he näyttävät todeksi, että valittu formaatti kantaa.

MAIJA-LIISA WESTMAN

Käsikirjoitus: Matti Kuikkaniemi. Ohjaus: Kunto Ojansivu. Koreografia: Emilia Laitinen. Orkesteri: Toni Lepistö, Ari Laaksonen, Jiri Halttunen, Antti Parviainen, Tiina Iisala, Paavo Honkimäki. Pukusuunnittelu ja toteutus: Maija Hietala, Raija Niiniaho. Lavastus: R. Niiniaho, Veli-Matti Laine. Valo ja ääni: V-M Laine. Rooleissa: P. Honkimäki, Jari Silventoinen, Tiina Iisala, Tarja Matilainen, T. Lepistö ym.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.