Yu Dan - Kiinan viisauden sydän - Mitä Konfutse nyt sanoisi?

YU DAN
Kiinan viisauden sydän -
Mitä Konfutse nyt sanoisi?
BTJ 2009, 176 s.
Kustantajan saatesanojen perusteella Kiinan viisauden sydän on tärkeä teos. Nuori naisprofessori Yu Dan piti vuonna 2006 Pekingin yliopistossa Konfutsen opetuksia kansantajuisesti esitelleen luentosarjan. Se televisioitiin koko kansalle menestyksekkäästi. Puheet haluttiin myös kirjaksi. Teosta on myyty Kiinassa kymmenen miljoonaa kappaletta. Oikeudet on myyty 20 maahan.

Yhdessä illassa helposti luettava kirja käy läpi Konfutsen opetuksia ja pohtii, miten niitä voisi soveltaa nykyaikaan. Se on melko helppoa, koska Konfutse ei kätkenyt sanomaa mystisen liirumlaarumin ja jargonin taakse. Konfutsen opetukset ja vertauskuvat ovat yleensä selkeitä ja arkisia, joten niitä on aika helppoa tulkita ja soveltaa nykyaikaan.

Konfutsen tavoitteena on se kaikkein tärkein eli onnellinen elämä. Mitä Konfutse sitten opetti? Sen, että ihmisen ja luonnon tulisi elää sopusoinnussa keskenään, ja että arvostetaan muita ihmisiä ja pidetään heihin hyvät välit. Kansalaisen tuli olla lojaali valtiolleen ja uskoa siihen. Valtio lakkaa olemasta, mikäli kansalaiset lakkaavat uskomasta siihen. Tällainen arjen anarkisti tosin kysyy tässä kohdin, että entäs sitten?

Konfutsen mielestä onnellisuus ei riipu omaisuuden määrästä. Viisastelija voisi kysyä, miten hyvin nyky-Kiina elää tämän opin mukaan? Konfutse kehottaa ihmistä tarkastelemaan omaa sisintään ja myös ulkopuolista maailmaa. Määränpää on junzi, jalo ihminen. Sellaiseksi voi tulla kuka tahansa meistä.

Konfutsen kanssa on vaikea olla suurista linjoista eri mieltä. Minäkin olen tietämättäni elänyt suunnilleen Konfutsen oppien mukaan, vaikka en edes ole erityisen hyvä ja älykäs ihminen. Kirjan sanoma on helposti nieltävää kevytelämänfilosofiaa varsinkin niille, jotka vannovat Paulo Coelhon ja Rhonda Byrnen teosten nimiin.

Jos Kiinan viisauden sydän tekee lukijansa onnellisemmaksi, se on hieno juttu. Sitä myös varmasti tapahtuu. Mutta kyllähän me nämä elämänohjeet tiesimme oikeastaan jo entuudestaan, vaikka emme olisi niihin Konfutsen nimeä liittäneetkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.