ZZ Topin tähti saa uniikin kelokitaran Keski-Suomesta

Soitinrakennuksessa käytetään monenlaisia materiaaleja, mutta kelopuu sähkökitaran materiaalina kuulostaa vähintäänkin eksoottiselta. Jyväskyläläinen soitinrakentaja Saku Vuori on omien tietojensa mukaan ensimmäinen, joka lähti kokeilemaan keloa.

– Yritin löytää asiasta tietoa, mutta en löytänyt yhtään kelokitaraa, Vuori sanoo.

Myöskään materiaalin kitaraan toimittanut karstulalainen Olli Möttönen ei ole kelosoittimia kohdannut.

– Olen nyt 20 vuotta touhunnut kelomateriaalin kanssa, eikä yksikään soitinrakentaja ole materiaalia minulta hankkinut, Möttönen tuumii.

Tavoitteena lahjoittaa kitara Haminan-keikalla

Vuoren innostus kelopuuhun heräsi, kun hän näki jyväskyläläisen muotoilijan Jonas Hakaniemen suunnittelemia kelokalusteita, joita tämä on suunnitellut yhteistyössä Möttösen yrityksen Huliswoodin kanssa.

– Materiaali on uniikki, sitä ei löydy muualta kuin täältä pohjoisesta, Vuori sanoo.

Möttönen tuo kelomateriaalin Vienan Karjalasta, muun muassa Uhtuan lähialueelta.

– Kun huomasin, että Uhtuan nimi on venäläisissä kartoissa Kalevala, lähti idea kelokitarasta liikkeelle. Sen suomalaisempaa ei voi olla, Vuori toteaa.

Kitaran innoittajana on ollut myös ZZ Topin laulaja-kitaristi Billy Gibbons, jonka kitarakokoelma on kuuluisa.

– Kun tajusin, että ZZ Top tulee kesällä Suomeen, päätin tehdä uniikin kelokitaran hänelle. Gibbons on kitaristina yksi elävistä legendoista.

Vuoren tavoitteena on lahjoittaa kitara Gibbonsille perjantaina, kun bändi soittaa Haminassa.

Gibbonsilla paljon erityistoiveita

Gibbons tunnetaan kokoelmansa lisäksi siitä, että hänellä on paljon erikoistoivomuksia käyttämilleen soittimille. Kun ajatus kelokitarasta alkoi muotoutua, otti Vuori yhteyttä Gibbonsin kitarateknikkoon Elwood Francisiin, jonka antamien tietojen pohjalta Vuori rakensi soittimen.

Myös kitaran metalliosat ovat virittimiä lukuun ottamatta jyväskyläläistä tuotantoa ja mikrofonitkin Vuoren itse valmistamat.

– Gibbons tahtoo soittimen olevan kevyt, tämä kitara painaa alle kolme kiloa. Sen kaulan mitat ovat samat kuin Gibbonsin omistamassa vuoden 1959 Gibson Les Paulissa. Soittaessaan hän käyttää normaalia ohuempia kieliä. Soittotuntuman on oltava kevyt.

Muu kitaran muotoilu on Vuoren omaa käsialaa. Muodoista voi löytää aavistuksen Fenderin Jazzmasteria. Samantyyppisiä hän on rakentanut aiemminkin.

– Malliston nimi on Vuorensaku T. Family. Tämä kitara voisi olla perheen esi-isä. Itse suunnittelemieni kitaroiden ulkomuoto on rosoinen, reliikki.

Vaikka satoja vuosia vanha puumateriaali tuo tekemiseen omat haasteensa, aikoo Vuori jatkaa materiaalin parissa tulevaisuudessakin.

– Jo kelon englanninkielinen nimitys, deadwood, kuollut puu, kertoo, että se sopii mainiosti rosoisten custom-soittimien valmistukseen, Vuori naurahtaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .