Zero Dark Thirty

Kathryn Bigelow’n Zero Dark Thirty on tiiviisti ohjattu näkökulma Osama bin Ladenin jäljitykseen ja tulee elokuvaksi kiitettävän nopeasti näiden todellisten tapahtumien jälkeen.

Bigelow’n taitava, aitoja tapahtumapaikkoja ja luonnollista valoa hyödyntävä ohjaus yhdistää inhimilliset tunteet nopeilla kierroksilla toimivaan poliittiseen peliin.

Kyse on persoonallisesta ajojahdista, jonka pääosassa on Jessica Chastainin tulkitsema Maya, CIA:n työntekijä, joka omistaa elämänsä bin Ladenin jäljitykselle. Hänellä ei ole lainkaan yksityiselämää, vaan hän on intiimisti kiinni ainoastaan bin Ladenin metsästyksessä, jossa kaikki liittyy kaikkeen.

Mark Boalin käsikirjoitus on ansiokas, älykäs ja jännitteinen. Se tavoittaa ja luo ajankuvaa noin kymmenen vuodelta ajalta alkaen syyskuun yhdennentoista päivän iskusta vuonna 2001.

Harvemmin on terroristijahtia kuvattu yhtä intensiivisesti kuin tässä. Bigelow kykenee peilaamaan esiin olennaiset seikat ja tekee sen hyvin dokumentaarisella, paikoin lähes uutiskatsausmaisella otteella.

Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) näyttää pelin kyynisyyden ja CIA:n salaiset vankilat, joissa brutaalit kidutukset ovat arkipäivää. Lyhyessä televisiovilauksessa Barack Obama puhuu kansakunnan moraalista. Tällaiset säikeet kuuluvat Zero Dark Thirty -elokuvaan, jonka suuri ansio on siinä, ettei tapahtumia selitellä, eikä missään vaiheessa ajauduta sivuraiteille, vaan ollaan alituisesti teoksen ydinkysymyksissä.

Tunteille ei tässä elokuvassa ole sijaa, vaan pääpaino on toteutuksessa, ilmaisullisissa rakenteissa ja kokonaisuuden esittämisen tavassa. Tapahtumien huipentumiin Bigelow saa luotua huimat jännitteet. Vaikka näkökulma on puhtaasti amerikkalainen, pystyy Bigelow kaivamaan esiin jonkinlaisen objektiivisuuden esiasteen dokumentaarisella tyylillään.

Käsivarakamera seuraa kaikkialle Mayan ja hänen kumppaniensa etsintää. Moninaisten yhteyksien draama toimii tapahtumien kulun kohtalollisella läsnäololla. Katsoja on kaiken myötä kerronnan keskipisteessä.

Jessica Chastainin ansiokkaasti esittämä Maya elää kuin jossain inhimillisessä välitilassa vain yksi ajatus sisällään.

Greig Fraserin kamera tallentaa tätä todistusta journalistisella välittömyydellä. Aikamme poliittinen historia kaivetaan esiin elämän ja elokuvan yhteen kiinnittyvällä voimalla. Teoksessa on vahvaa historiallista käsin kosketeltavuutta.

Ohjaus: Kathryn Bigelow. Rooleissa: Jessica Chastain, Jason Clarke. Tyylilaji, draama, toiminta. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.