"Jälkiviisas" Jan Erola irtisanottiin Ajatus Kirjoista

Muun muassa TV1:n Jälkiviisaat-ohjelmasta tunnettu kustannuspäällikkö Jan Erola, 39, irtisanottiin tehtävästään, kun tietokirjallisuutta kustantava Ajatus Kirjat yhdistetään osaksi Gummeruksen tietokustantamisen kokonaisuutta.

- Totta kai se harmittaa. Olisin halunnut tehdä lisää hyviä kirjoja, mutta kun sain tehdä noin 250 hyvää kirjaa, niin siitä saa olla kiitollinen, Erola muotoili Keskisuomalaiselle.

Erola ehti työskennellä Ajatuksen kustannuspäällikkönä vuodesta 2004. Tehtävä lakkautettiin fuusiossa kokonaan.

Ajatus on profiloitunut erityisesti historia- ja sota-aiheisten kirjojen julkaisijana.

Yhteensä viisi lähtee

Gummerus tiedotti yhtiöiden sulauttamisesta keskiviikkona iltapäivällä. Ajatus Kirjojen toiminta toimituksellisesti itsenäisenä yksikkönä lakkaa kesäkuun alussa.

Yhtiö vähensi yhteensä viisi työpaikkaa. Erolan lisäksi irtisanottiin kaksi muuta henkilöä. Kahden henkilön tehtävä lakkautettiin muilla järjestelyillä. Vähennykset kohdistuvat ainakin myyntihenkilöstöön.

Gummeruksen toimitusjohtajan Ilkka Kylmälän mukaan Ajatus Kirjat oli tehnyt tappiota jo muutaman vuoden.

- Tämän vuoden osalta tilanne ei näyttänyt paranevan. Oltiin puun ja kuoren välissä päättämässä asiaa.

Erola sanoo ymmärtävänsä Gummeruksen ratkaisun, mutta toteaa - toisin kuin Kylmälä -, että Ajatus Kirjat on elättänyt toiminnallaan hänen lisäkseen myös muita ihmisiä.

- Nykyajan vaatimukset ovat korkeammalla. Olisi pitänyt elättää vielä enemmän ihmisiä.

Gummeruksen lehdistötiedotteen mukaan Ajatus Kirjat -tuotemerkki säilyy jatkossakin, mutta Keskisuomalaisen haastattelema Kylmälä ei pysty takaamaan sille pitkää tulevaisuutta.

- Jää arvioitavaksi, jatkammeko Ajatus Kirjoja missään muodossa vai häviääkö se kokonaan. Se on pitkälti syksyn asia.

Kylmälän mukaan Gummeruksen julkaisemien kirjojen nimekemäärä laskee joka tapauksessa. Ajatuksen tämän vuoden kirjat julkaistaan suunnitellusti.

Maisteri nauttii nyt

Ajatus Kirjojen toimituspäällikkö Ilpo Jäppinen ja kustannustoimittaja Maria Saari siirtyvät Gummeruksen tietokirjaosastolle.

Aprillipäivänä 19 vuotta kestäneet opintonsa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa päättänyt Erola sanoo nauttivansa lähitulevaisuudessa "maisterina olemisesta".

- Hommia varmaan löytyy, oli se sitten kirja-ala tai ei. Olen tehnyt töitä aikakauslehdissä, päivälehdissä, televisiossa ja radiossakin. Luojan kiitos tässä on aika monta eri vaihtoehtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.