Harjun Martit kokkasivat päättäjäisissään kesäistä syötävää – katso tästä maukkaan grillivartaan ohje

Miesporukan ruuanlaittotaitoja on hiottu vuodesta 2011.

Tämä on naiselle ja perheen ruokahuollosta vastaavalle kaunista katseltavaa. Täysi tusina miehiä laittaa ruokaa ja kattaa pöytää selvästi sennäköisenä, että tämä työ osataan.

Ollaan Laukaan kunnan leirikeskuksessa ja miehet laittavat grilliruokaa: vartaita ja sen kylkeen kesäistä salaattia.

Miesporukan ruuanlaittotaitoja on hiottu vuodesta 2011, jolloin Harjun Marttien eli Keski-Suomen Marttojen miesjaoston toiminta alkoi. Nyt jäseniä on noin 30, joista ruuanlaittoiltoihin osallistuu yleensä 16–18 miestä.

– Isoin muutos alkuajoista on varmasti se, että me ei enää pelätä ruuanlaittoa. Myös veitsenkäsittelytaito on kohentunut, toteaa Harjun Marttien puheenjohtaja Raimo Mäntynen.

Illemmalla grillin äärellä miehet muistelevat, että tosiaan – yksikään ruoka ei näiden vuosien aikana ole totaalisesti epäonnistunut, vaan kaikki on ollut syötävää. Saman vahvistaa illan emäntänä toiminut, Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija Hanni Kuronen.

– Miesten taidot ovat kehittyneet selvästi. Monet osaavat tehdä ruokaa itsenäisesti.

Vuosien mittaan on harjoiteltu niin lihan, kalan kuin vihannestenkin laittoa sekä ainakin saksalaisen, venäläisen ja ranskalaisen keittiön herkkujen tekemistä.

Vain leivonta on jäänyt vähemmälle.

– Kerran tehtiin karjalanpiirakoita. Myös voileipäkakun ja täytekakun teko on ollut suunnitelmissa, mutta vielä ne eivät ole ottaneet tulta, Mäntynen kertoo.

Talvikauden kokki-illat huipentuivat tällä kertaa grilliruokaan. Listalla on vartaita ja salaattia patongin ja tuorejuustojen kanssa. Sitten mennään savusaunaan ja päälle juodaan kahvit.

– Kevät päättyy lihapainotteisesti, vahvistaa puheenjohtaja Mäntynen.

Sitä perinteistä grilliruokaa, makkaraa, on silmiinpistävän vähän tarjolla. Sitäkin enemmän vartaisiin pujotellaan naudan ulkofilettä, kanafilettä sekä vihanneksia. Hanni Kurosen ohjeistamana lihat ja makkarat pujotellaan kukin laatu eri vartaisiin, vain kasviksista tehdään sekavartaita.

– Näin saadaan kaikki kypsiksi yhtä aikaa, eikä niin, että kasvikset palavat ja liha on raakaa, Kuronen neuvoo.

Vartaita ei mausteta ennen grillaamista, vaan vasta kypsinä. Tarjolla on erilaisia valmiita grillikastikkeita, joista jokainen saa valita mieleisensä.

Salaatti tehtiin hyvissä ajoin jääkaappiin muhimaan – mitä pidemmäksi aikaa, sen parempi. Salaatin joukkoon sekoitettava kastike pehmentää kaalia ja miedontaa raa’an sipulin makua.

Grillin äärellä päästään asian ytimeen. Mikä siinä on, että talvella ruoanlaittoa välttelevä mieskansa ottaa kesällä vastuulleen ei ollenkaan niin helpon grillaamisen? Miehet vastaavat:

– Siinä pääsee pätemään.

– Varsinkin kaasugrillissä kiehtoo se tekniikka.

– Ja ruuan saa maustaa oman mielensä mukaan.

– Emäntä on silloin useimmiten keittiössä, joten jää aikaa miettiä syntyjä syviä.

– Oluttakin on.

Harjun Marttien toiminta jatkuu syksyllä. Uudet jäsenet ovat tervetulleita, lisätietoja www.harjunmartit.fi

Harjun Marttien grillivartaat

1. Liota puisia grillitikkuja vedessä noin tunti.

2. Pujottele lihat ja makkarat omiin vartaisiinsa, jolloin voit säädellä parhaiten lihojen erilaisia kypsymisaikoja. Kasviksista voit tehdä sekavartaita.

3. Valele mieleiselläsi grillikastikkeella joko heti grillaamisen jälkeen tai vasta pöydässä.

Kesäsalaatti

1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, silppua sipuli, kuori ja kuutioi omena. Pese retiisit ja viipaloi.

2. Sekoita kastikeainekset ja sekoita salaattiainesten kanssa.

3. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua – mieluiten muutamia tunteja, jopa yön yli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.