Jyväskylään saapuu jopa yli 15 000 karjalaista – kesäjuhla kaikille avoin

Karjalaiset kutsuvat kesäjuhliinsa tervetulleeksi muutkin kuin karjalaislähtöiset.

Karjalan Liiton valtakunnallisiin kesäjuhliin on tulossa muitakin kuin Puntun Puavo ja Hentun Liisa. Jyväskylään odotetaan tulevana viikonloppuna saapuvaksi jopa yli 15 000 vierasta. Perinteikäs tapahtuma on osa Suomi 100 -tapahtumien ketjua.

Karjalaisseurojen Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Seija Jatkonen muistuttaa, että kesäjuhla on avoin kaikelle kansalle, vaikka ohjelmassa näkyykin vahvasti karjalaisuus.

Avajaiset, päiväjuhla, juhlatanssit, klubi-ilta sekä 120-vuotiaan Viipurin Lauluveikkojen perinteinen kesäkonsertti ovat maksullisia, mutta näiden lisäksi Paviljongissa on runsaasti maksutonta ohjelmaa.

– Meillä on monipuolinen näyttelyosasto, jossa yleisö pääsee tutustumaan muun muassa vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomi-paviljongin digitaaliseen mallinnukseen, jonka on toteuttanut Aalto-yliopisto. Näyttelyssä kerrotaan myös karjalaisten elämästä ennen ja jälkeen sotien, Jatkonen kertoo.

Karjalaiselta torilta saa mukaansa muun muassa kotimaista käsityötä. Yleisö pääsee seuraamaan myös karjalanpiirakan leivonnan SM-kilpailuja ja tutustumaan eri maakuntien nimikkoleipiin ja -piirakoihin.

Piirakkakahvilasta saa ostaa piirakoita ja juhlaleivosta. Myynnissä on myös juhlaleipää, -kahvia ja -teetä.

Lapsiakaan ei ole unohdettu. Heille luetaan omassa pajassa satuja suomen, karjalan, saamen ja viittomakielellä.

Keskisuomalaisuus on vahvasti esillä karjalaisten kesäjuhlissa. Seija Jatkosen mukaan punaisena lankana on ollut valita esiintyjiksi oman maakunnan väkeä, kuten tangoprinssi Leif Lindeman, ISOn tanhuajat ja Käsikello-ryhmä Clarabella. Kansainvälistä mainetta niittänyt viulisti Mervi Myllyoja on ainoa muualta tuleva artisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.