Kirmaset panivat mökkinsä jätevesiasiat kuntoon puhtaiden vesien puolesta

Pauli ja Terttu Kirmasen mökillä jätevesiasiat ovat huolella hoidossa. Omaa lähijärveä halutaan suojella.

Pauli ja Terttu Kirmasen mökkiterassilta on upea näkymä Sovijärvelle. Pelkkä kaunis maisema ei kuitenkaan Kirmasille riitä vaan he haluavat katsoa pintaa syvemmälle. Veden laatu ja ympäristön puhtaus on mökkiläisille tärkeä arvo.

– Kun kerran on oma mökki, niin totta kai sitä haluaa pitää myös ympäristön puhtaana. Jos vedet tai maat saastuvat, niihin on vaikeampi vaikuttaa, isäntä toteaa.

Siksi mökille rakennettiin muutama kesä sitten asianmukainen jätevesijärjestelmä, jolla jätevesien käsittely päivitettiin tätä päivää ja lainsäädäntöä vastaavaksi.

Aikaisemmin jätevedet ohjautuivat kahteen betonikaivoon, mikä oli aikanaan riittävä systeemi. Sen jälkeen mökkiä on varusteltu kakkosasunnoksi ja sinne ovat rantautuneet pesu- ja tiskikoneet, mikä on lisännyt veden käyttöä.

Kun jätevesijärjestelmäremontti oli ajankohtainen, Pauli Kirmanen etsi aiheesta tietoa, ja ehti jo turhautua tiedon puutteeseen.

– Kyselin rakennusalan messujen ihmisiltä, mutta kukaan ei osannut kunnolla kertoa. Koskenpään markkinoilla tapasin Tuija Maneruksen ja hän viimein osasi neuvoa, Kirmanen muistelee.

Kirmanen sai Jyväskylän ammattikorkeakoulun jätevesiasiantuntijalta hyödyllisiä neuvoja ja asia nytkähti liikkeelle. Mökin pihalle upotettiin kaksi yhteistilavuudeltaan 1,3 kuution saostuskaivoa. Niistä vedet ohjautuvat kuuden biomoduulin kautta hiekkakerroksen läpi kokoomakaivoon ja sieltä kivipesän kautta maastoon.

– Esimerkiksi tiskivesien rasva ja muu lika jäävät saostuskaivoon, jonka loka-auto tyhjentää kerran vuodessa. Biomoduulikentässä puolestaan pieneliöstö poistaa jätevedestä ravinteita.

Manerus toteaa, että luontoon päätyvä vesi ei ole koskaan sataprosenttisen puhdasta, mutta pääasia on, että päästään lain asettamiin puhdistusvaatimuksiin.

Muutostyö maksoi kaikkinensa noin 4 000 euroa. Hintaan sisältyivät saostuskaivo, biomoduulit, putkistot, kaivuutyöt sekä maa-ainekset, kuten sepeli ja hiekka.

Kirmasten jätevesijärjestelmä on mitoitettu noin 750 litran päivittäiseen vedenkulutukseen. Käytännössä vettä kuluu huomattavasti vähemmän, mutta Kirmaset ovat varautuneet siihen, että jossain vaiheessa mökillä asutaan pysyvämmin.

Jätevesijärjestelmään ohjautuvat tiski- ja pesuvedet, sen sijaan vesivessaa mökillä ei ole eikä tule. Kirmaset ovat olleet varsin tyytyväisiä kompostoivaan käymälään, joka on isännän itsensä rakentama. Pauli Kirmanen on tuunannut kolme isoa jäteastiaa, joista yksi on aina huussissa, toisessa tuotokset ovat kompostoitumassa ja kolmas odottaa vuoroaan.

– Aina ei tarvitse turvautua kalliisiin ratkaisuihin, sillä itse tekemälläkin asiat saa hienosti hoitoon, Tuija Manerus vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Milloin kesämökin jätevesijärjestelmä täytyy päivittää?