Kunnioita tuttaviesi vapaa-aikaa – älä tuppaudu toisen kesämökille

Mökkivierailu onnistuu ystävien kesken. Aina vierailukutsua ei tule, mutta siitä ei pidä loukkaantua.

Mökkivierailut ovat mukavia, mutta vain, jos sekä isäntäperhe että vieraat ovat siitä etukäteen sopineet ja molemmat ovat vierailusta aidosti innoissaan.

Osapuolten tulisi osata keskustella vierailusta avoimesti ja luontevasti. Näin vältytään tilanteelta, jossa isäntäperhe ei kehtaa sanoa, että haluaisi olla rauhassa.

Vieraaksi tarjoutuvienkaan ei tarvitse loukkaantua, jos vierailukutsu ei tärpännyt tai tuntea oloaan vaivaantuneeksi huomatessaan, ettei ollutkaan tervetullut.

Yllätysvierailuja ei katsota hyvällä

Tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valosen mukaan tärkeintä on, että etukäteen tiedustellaan vierailun sopivuutta. Kenenkään mökkirauhaa ei sovi häiritä tuppaantumalla vierailulle yllättäen.

Valonen antaa esimerkin, jossa vierailulle haluava on matkalla, sanotaan vaikka Mikkelin suunnalla ja pohtii, voisiko pistäytyä tuttujen mökillä Saimaan rannalla.

– Hei, mitä teille kuuluu? Olemme matkalla Mikkelissä... Tuli mieleen, että teillähän on lomapaikka täällä päin. Olisi kiva nähdä pitkästä aikaa.

– Ai hei, hyvää kuuluu. Olemme täällä mökillä.

A. Olisi ihanaa jos pistäytyisitte. Tai:

B. Mhh. Olette Mikkelissä... Voisimmeko kenties tavata vaikka kahvilla Mikkelin torilla? Tai:

C. Oli kiva jutella. Soitellaan kun palaamme lomalta. Ihanaa loman jatkoa.

Mitä viedä, kuinka kauan vierailla?

Jos kutsu käy, vieras ottaa mukaan lakanat, pyyhkeet, saunatarvikkeet ja osallistuu ruuan ostoon. Hän kysyy isännältä/emännältä, mitä voisi tuoda. Isäntä/emäntä vastaa kursailematta, mitä ruokatarvikkeita haluaisi. Patakintaita tai muuta tavararoinaa ei pidä viedä.

Mikäli isäntäväki kysyy, jäättekö yöpymään, se tarkoittaa yhtä yötä. Jos ei pyydä, se tarkoittaa silloin muutaman tunnin päivävierailua.

Liiallinen alkoholin vienti ei ole Valosen mukaan suotavaa. Pari saunaolutta tai pullo viiniä on sopivaa vietävää, mutta on päivänselvää, ettei kenenkään kotiin tai mökille mennä humaltumaan.

– Mökkivierailu on ystävyyden ylläpitoa, toisten seurasta nauttimista. Jos vierailusta ei muista mitään, on se todella noloa.

Valonen korostaa, että mökkeily ja vapaa-aika on jokaisen ihmisen omaa virkistäytymisen aikaa ja siitä pitää nauttia.

– Jos ollaan oikeita ystäviä, halutaan olla luontevasti yhdessä lomallakin, ja mökillä. Niinpä ei pidä myöskään kutsua vierailulle henkilöä, jonka seurassa ei viihdy, vaikka hän olisi sukulainen.

Valosen mielestä on surullista, että nykyisin monet sukulaiset eivät ole keskenään ystäviä eivätkä pidä yhteyttä.

Hän peräänkuuluttaakin ennakkoluulottomuutta ja toisen kuuntelemista.

– Kun ihminen haluaa vilpittömästi kuunnella toista ja jakaa kokemuksia, ihmisten välille syntyy positiivinen energia. Näin tutustuu toiseen, ja syntyy sellaista uutta elämänsynkroniaa. Esimerkiksi nuoret ja vanhat voisivat oppia toistensa elämästä. Ei nuorten tarvitse ajatella, ettei 80-vuotiasta mummoa voi kutsua juhliin sen takia, etteivät nuoret voi sitten itse rillutella, Valonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.