Milloin kesämökin jätevesijärjestelmä täytyy päivittää?

Mökillä vesien käsittelyssä on viisasta muistaa terve järki.

Kesämökin jätevesiasiat mietityttävät mökkiläisiä. Lainsäätäjäkin on soutanut ja huovannut asian kanssa, ja huhtikuussa haja-asutusalueiden jätevesiä koskeva lainsäädäntö jälleen muuttui.

Uuden lain myötä jätevesijärjestelmien uudistamisen siirtymäaika poistettiin kokonaan kiinteistöiltä, jotka sijaitsevat yli sata metriä vesistöstä.

Lähempänä rantaa tai pohjavesialueella olevissa kiinteistöissä pitää sen sijaan tehdä muutostyöt vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä.

– Kuivan maan kiinteistöillä on edelleen velvoite huolehtia jätevesistä, mutta järjestelmä pitää päivittää vasta seuraavan suuremman eli rakennuslupaa edellyttävän remontin yhteydessä, sanoo projektipäällikkö Tuija Manerus Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Usein mökin jätevesiasiat tulevat kuntoon pienilläkin parannuksilla. Jos kyseessä on mökki, jossa vettä käytetään vähän ja siellä ei esimerkiksi ole pesukonetta, suihkua tai vesivessaa, muutostöitä ei välttämättä tarvita lainkaan.

– Vähäiset pesuvedet voi imeyttää maahan esimerkiksi purkuputken kautta kivipesään eli kuoppaan, jossa on isoja kivimurikoita. Jos mökki on savimaalla, suosittelen hiekkasuodatusta tai harmaan veden suodatinta.

Neuvoja esittelee vaihtoehdot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun jätevesineuvojat antavat maksutonta ja puolueetonta neuvontaa koko Keski-Suomen alueella. Tuija Maneruksen mukaan tavoite on, että neuvojiin olisi mahdollisimman matala kynnys ottaa yhteyttä. Ohjeita annetaan puhelimessa, ja mielellään tehdään myös neuvontakäyntejä.

Neuvojan tehtävä ei ole tehdä suunnitelmia vaan esitellä erilaisia vaihtoehtoja. Joskus neuvoja voi ehdottaa sitäkin, että varustelutasoa lähdetään purkamaan.

– Pitääkö mökillä olla välttämättä vesivessaa vai voisiko sen korvata kuivakäymälällä? Nykyisin on saatavana toimivia ja hajuttomia kuivakäymälöitä myös sisäkäyttöön.

Mökillä vesien käsittelyssä on viisasta muistaa terve järki. Tiskien pesemiseen kannattaa käyttää biohajoavia pesuaineita. Ja jos tykkää saippuoida itsensä rantasaunassa ja peseytyä järvessä, kannattaisi mieluummin huuhdella ainakin enimmät pesuaineet pois saunassa ja mennä vasta sitten järveen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kirmaset panivat mökkinsä jätevesiasiat kuntoon puhtaiden vesien puolesta