Tiedätkö missä sijaitsee Pihtiputaan mummonmökki? "Moni paikkakuntalainenkin on hämmästynyt"

Vanhan ajan mummolatunnelmaa voi aistia Niemenharjulla.

Moni on kuullut Pihtiputaan mummosta ja ”virallinen” Pihtiputaan Mummo on ollut olemassa jo vuodesta 1994 alkaen. Nyt paikkakunnalta löytyy myös ”virallinen” mummonmökki, perinteisen punainen ja hirsistä tehty.

Mökki on oikea mummonmökki, vaikka enää siinä ei asu ketään. Pihtiputaan Mummo Aune Turunen on käynyt mökissä aiemmin hoitajan työssään hoitamassa erästä siellä asunutta. Historia on aito. Uudessa mökissä historiaa ei voisi ollakaan.

Mökki on Matkailukeskus Niemenharjun alueella, lähellä lammen rantaa. Mökki pihasaunoineen siirtyi alueen omistajanvaihdoksen yhteydessä kunnalle jo aiemmin, mutta vasta ranta-alueen raivauksen yhteydessä se putkahti näkyviin.

– Moni paikkakuntalainenkin on hämmästynyt, että tässäkö on mökki. Itse asiassa moni on ihmetellyt myös Lylylampea, että onko tässä lampi, Olavi Kolehmainen sanoo.

Hän ja vaimonsa Teija Kolehmainen ovat viime syksynä ovensa avanneen Matkailukeskus Niemenharjun yrittäjät. Mummonmökkiä vuokrataan Niemenharjulta. Mökki soveltuu esimerkiksi pienten perhejuhlien tai kokousten pitopaikaksi. Kiinnostuneet pääsevät sinne kurkkaamaan muulloinkin.

– Pihaan tulee juhannusruusuja, vanhoja perennoja ja hedelmäpuita, Olavi Kolehmainen kertoo.

Hän paljastaa haaveilevansa myös kasvimaasta perunapenkkeineen. Pihatyöt koko alueella ovat vielä kesken, mutta tarkoitus on tehdä haaveista totta.

Lähellä on moderneja, tummia vuokramökkejä. Mummonmökin rappusilta avautuu näkymä karavaanareiden alueelle ja lammelle. Nelostien vilinä jää taustalle.

Aluearkkitehti Helena Raatikaisen tietämys ja varma sisustussilmä näkyvät lopputuloksessa. Mökissä on vanhan ajan lämmin tunnelma keinutuoleineen, pönttöuuneineen, käsin tehtyine ryijyineen, räsymattoineen ja pyyheliinapeitteineen.

Remontissa hirsiseinät paljastettiin. Osa niistä käsiteltiin piilukirveen jälkeä muistuttavaksi. Laipio ja lattia saivat maalia. Lattian kaltevuus hyväksyttiin. Myönnytyksenä nykyajan kätevyydelle keittiöseinälle tuotiin uudet kaapit ja sähköjä asennettiin.

– Sähköhella! Tänne saa pullan tuoksunkin, Pihtiputaan Mummo Aune Turunen huudahtaa ilahtuneesti ”tupatarkastuksessa”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.