Reijo Kujala istuttaa rohkeasti eksoottisia kasveja – katso kuvasarja puutarhasta

Tulppaanipuun alla on hyvä asua.

Lännentulppaanipuu on niin arka puu kuin olla ja voi. Jos se joskus kukkii, silloin on juhlan paikka, Reijo Kujala sanoo ja osoittaa puuta, jonka suuret lehdet muistuttavat tulppaanin kukkaa.

Lähinnä Kanariansaarten ilmastossa viihtyvä puu on yksi Jyväskylän Keljonkankaalla sijaitsevan puutarhan erikoisuuksista. Kujala on intohimoinen tarhuri, joka innostuu sitä enemmän mitä haastavammasta kasvista on kysymys.

Puutarhafilosofia on johtanut siihen, että Kujala on istuttanut pihalleen lukuisia eksoottisia kasveja, joiden menestymisestä Keski-Suomen leveyksillä ei ole takeita. Kultaisena kukkiva kultasade, lukuisat magnoliat ja neidonhiuspuu ovat näistä esimerkkejä.

Kujalan suhde vyöhykesuosituksiin onkin varsin suurpiirteinen.

– Jyväskylä kuuluu III-vyöhykkeeseen. Lähes kaikki kasvit menestyvät kuitenkin 1–2 vyöhykettä pohjoisempana, jos olosuhteet ovat hyvät. Minun pihaani suojaa esimerkiksi tiheä metsä tontin pohjoispäädyssä. Se pitää pahimmat tuulet pois puutarhasta.

Kaikki kasvit eivät silti kestä talvea tai lähde muusta syystä kasvamaan. Seetripuu kärsi pahoin pakkasesta, mutta Reijo Kujala ei kerrasta lannistu vaan aikoo istuttaa uuden taimen.

Kujalan mukaan joskus pienikin muutos kasvupaikassa saa ihmeitä aikaan. Sateenvarjomagnolia kitkutteli viitisen vuotta tehden vain pari lehteä. Kun se sai pihasta uuden paikan, kasvi alkoi kukoistaa.

Kujala näyttää myös valtavan kokoisena kasvavaa syyshortensiaa, joka on todella voimissaan. Sen sijaan vain muutaman metrin päässä oleva samanikäinen hortensia on vain varjo naapuristaan.

Reijo Kujala teetätti 1980-luvun alussa uuden omakotitalonsa pihaan puutarhasuunnitelman, jossa oli hyvin perinteisiä ”kasarikasveja”, kuten hanhikkeja, hortensioita ja omenapuita. Varsinaisesti puutarhainnostus leimahti kymmenisen vuotta sitten.

– Olen työelämän johtotehtävissä saanut ideoida ja suunnitella. Samalla tavalla tykkään puutarhassa kokeilla ja testata asioita. Minulla ei ole kovin tietoista suunnitelmaa puutarhan suhteen. Usein ideat syntyvät hetkessä. Jos kasvi jollain tavalla menestyy, se saa olla. Harvoin kaivan niitä ylös.

Reijo Kujala on varsinaisesti puiden ja pensaiden ystävä, vaikka puutarhassa onkin määrällisesti enemmän erilaisia perennoja. Akilleijoja on jopa kymmeniä erilaisia.

– Olen tilannut esimerkiksi Himalajan rinteiltä kerättyjä akilleijan siemeniä. Siinä on aina oma jännityksensä, saako siemenet itämään. Jotkut siemenet vaativat jopa kaksi vuotta ennen kuin ne alkavat itää.

– Kasvien kanssa ei voi kiirehtiä, mutta haluankin nähdä vaivaa asioiden eteen, Kujala toteaa.

Siementen tilaaminen ulkomailta on yleistynyt puutarhaharrastajien joukossa. Maailma on auki kaikkiin suuntiin.

– Ihmiset hyödyntävät silti paljon myös Jyväskylän oman puutarhaseuran kasvikirpputoreja.

Puutarhan isäntä ei laske työtuntejaan ahkeroidessaan pihalla. Kujala on tehnyt muun muassa tekosuon, josta poimi viime juhannuksena muutamia maistuvia lakkoja. Pihassa on myös kosteikko tyypillisine kasveineen. Lammessa on puolestaan erilaisia vesikasveja.

– Olen halunnut tuoda pihaan erilaisia elementtejä pienoiskoossa, Kujala toteaa ja lisää, että oikeastaan on onni onnettomuudessa, ettei tontilla ole 1 400 neliötä enempää kokoa. Muuten harrastus voisi karata kokonaan käsistä.

Kasvien sijaan puutarhaan onkin luvassa puutarhataidetta, kuten suvun vanha hevosvetoinen haravakone.

Avoimet puutarhat -päivää vietetään kuudennen kerran 2.7., jolloin sadat puutarhat ovat auki vierailijoille. Reijo Kujalan tulppaanipuutarha on yksi mukana olevista puutarhoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.