Sääilmiötkin vaikuttavat tähän Suomi 100 -taidenäyttelyyn: "Kunnioitan tätä maata valtavasti"

Svetlana Ruohon teoksissa Suomi, ympäristö ja historia kohtaavat.

– Halusin tehdä tänä vuonna jotain uutta ja erilaista 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Päätin suunnitella installaation ateljeeni pihamaalle, osaksi kesänäyttelyäni. Teoksen nimi on Yhdessä Suomen historiankirjoihin, jämsäläinen taidemaalari Svetlana Ruoho kertoo Hanisjärven upeissa maisemissa.

Installaatiosta muodostuu monimuotoinen ympäristötaideteos, jossa on läsnä sekä maamme historia että nykyisyys. Luvassa on pylväsrivistö, naruja, kankaita ja kaikille avoin kirja. Teos on osa luontoa, erilaiset sääilmiöt tulevat vaikuttamaan kokemukseen, kuten myös ympäristö itsessään.

– Ajatuksena on tuoda esiin Suomen historiaa aina 1100-luvulta alkaen, kulkien kohti nykypäivää. Viimeisenä on kirja, johon ihmiset saavat itse kirjoittaa omasta tämän vuoden tärkeimmästä kokemuksestaan. Henkilökohtainen historia nivoutuu näin laajempaan kokonaisuuteen, ja katse suunnataan tähän hetkeen sekä tulevaan. Myös seuraavat 100 vuotta ovat tärkeitä.

Lopputulos muotoutuu Ruohon ideasta ja kädenjäljestä, mutta myös kävijöiden ajatuksista ja ympäröivästä luonnosta. Vieressä havisevat pihakoivut ja kaunis järvimaisema sulautuvat elämykseen.

Ympäristötaideteoksen lisäksi koko näyttelyssä näkyy vahvasti suomalaisuus. Ateljeessa sekä katoksessa esillä olevat maalaukset kertovat tutuista asioista, kuten suomalaisista astioista ja ruuista. Asetelmista löytyy esimerkiksi ruisleipää, Arabian kannuja ja karjalanpiirakoita.

– Kunnioitan tätä maata valtavasti. On hienoa, että voin juhlistaa 100-vuotiasta Suomea taiteeni keinoin.

Svetlana Ruohon taidenäyttely on avoinna 7.7.–23.7. joka päivä kello 13–18.30. Alhojärventie 268, Jämsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.